Υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για Κεφαλογιάννη και Αβραμόπουλο; Το παρασκήνιο με τα κορυφαία στελέχη

Υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για Κεφαλογιάννη και Αβραμόπουλο; Το παρασκήνιο με τα κορυφαία στελέχη
Υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για Κεφαλογιάννη και Αβραμόπουλο; Το παρασκήνιο με τα κορυφαία στελέχη


18/05/2020 – 22:52

Οι “πηγές του Μεγάρου Μαξίμου” έσπευσαν, μέσα στο σαββατοκύριακο του καύσωνα, να διαψεύσουν πως “αχνοφαίνεται” ανασχηματισμός, με τη δικαιολογία πως “εν μέσω κρίσης, δε γίνονται ανασχηματισμοί”. Ωστόσο, εάν προσπαθήσει να δει κανείς πίσω από τις λέξεις, και παρατηρήσει καλύτερα τις ανάγκες που προκύπτουν για την κυβέρνηση, μια τέτοια κίνηση ίσως δεν αποκλείεται. Υπάρχει χώρος όμως, σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, για δύο “βαριά” ονόματα της Ν.Δ, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος;

Η πρώτη αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν της έδωσε το υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Προτίμησε να το “σπάσει” στα δύο, προτιμώντας την κατά τ’άλλα Πασοκογενή- Σημιτική Λίνα Μενδώνη και τον προερχόμενο εκ του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη. Ωστόσο, και οι δύο έχουν αναδειχθεί σε “αδύναμους κρίκους” της κυβέρνησης, μαζί με άλλους φυσικά.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη πάντως, προσπαθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της. Για παράδειγμα, άσκησε έντονη κριτική κατά της Λίνας Μενδώνη και μάλιστα, με ένα λόγο μετριοπαθή εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτόν που εκφωνούν τα στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεφαλογιάννη, ίσως να είναι ο άνθρωπος από τον οποίο θα αντικαταστηθεί η Λίνα Μενδώνη, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Πολιτισμού ή ένα υπερυπουργείο – κάτι που εξ’ αρχής διεκδικούσε – με την ένωση δηλαδή των υπουργείων τουρισμού και πολιτισμού.

Σε συνέντευξή της στο iEidiseis.gr, η Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας: «Μια χώρα σαν την Ελλάδα, όχι τώρα, πάντα θα έλεγα, πρέπει να στηρίζει με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό της. Και να δείχνει αγάπη και κατανόηση σε όλο αυτό τον πολύχρωμο χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Δεν είναι εύκολη η “εξίσωση”, σε καμία περίπτωση. Δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες, γνωρίζω καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να ορίσω ένα χώρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτήν, δεν γίνεται δουλειά».

Ερωτώμενη δε εάν μπορεί κάποιος να βάζει απέναντι πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη απαντά με νόημα: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού. Δημιουργούς και εργαζόμενους που πλήττονται άγρια από τα αποτελέσματα της πανδημίας».

Τέλος για το αν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο υπουργείο Τουρισμού αναφέρει: «Οι πολιτικοί πρέπει να εξελισσόμαστε, να μην ταυτιζόμαστε με καρέκλες και ρόλους»…

Ο σιωπηλός Αβραμόπουλος

Στην άλλη πτέρυγα βρίσκεται ο κ. Αβραμόπουλος. Θεωρείται βέβαια τουλάχιστον περίεργη η επίμονη αποστασιοποίηση του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης από την εσωτερική πολιτική κινητικότητα. Σε πολιτική καραντίνα, πριν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα του “Μένουμε Σπίτι”, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άμυνας και Εξωτερικών συνεχίζει να απέχει. Ουδεμία δημόσια παρέμβαση εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και για μείζονα ζητήματα που γνωρίζει καλά.

Πολλοί υποστηρίζουν πως περιμένει να τελειώσει και τυπικά η “περιπέτεια” της δικαστικής έρευνας για τη Novartis προκειμένου να επανεμφανιστεί δικαιωμένος. Βέβαια, συνομιλητές του λένε πως είναι ιδιαίτερα σκεπτικός για όσα συμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα αλλά και για κάποιους κυβερνητικούς χειρισμούς.Κινούμενος διακριτικά μεταξύ της οικίας του στην Κάτω Κηφισιά και του εξοχικού που διατηρεί στη Σαρωνίδα, μιλάει με πολιτικά στελέχη και συνεργάτες και…περιμένει.

Ωστόσο, είναι προφανές, πως τυχόν επιστροφή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά με όρους που να “ταιριάζουν” στη μακρά πολιτική διαδρομή του. Όμως οι θέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που, όπως λέγεται, θα ήθελε να αναλάβει, δεν είναι εύκολο να “αδειάσουν”. Το πρώτο (Ν.Δένδιας) είναι πρακτικώς μάλλον αδύνατο -για πολιτικούς και άλλους λόγους-, το δεύτερο, ίσως, λίγο ευκολότερο να επιτευχθεί.

Άλλο υπουργείο δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πράγματι θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ως αντικαταστάτης του Θεοχάρη ή άλλου κυβερνητικού στελέχους. Σιωπηλός αλλά όχι αμνήμων, λένε οι γνωρίζοντες την “mentalite” του πρώην επιτρόπου…

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...