Υποπτα παιχνίδια παίζει ο Στουρνάρας

Μετωπικό χαρακτήρα λαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

 Εκτός από τη δημόσια αντιπαράθεση που αποτυπώνεται στις σκληρές δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλούν ευθέως για προσπάθεια υπονόμευσης  της κυβέρνησης από ισχυρά παράκεντρα εξουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «kontranews» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μαύρο σχέδιο που έχει στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης μέσω του Οικονομικού Στραγγαλισμού.

 Τα ισχυρά παράκεντρα εξουσίας χρησιμοποιώντας νευραλγικούς τομείς όπως το τραπεζικό σύστημα και μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούν να σύρουν την κυβέρνηση σε μία συμφωνία που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, ενώ παράλληλα προωθούν διάφορα σενάρια για λύσεις τύπου Παπαδήμου, προκειμένου να διαιωνίσουν το καθεστώς υποταγής της χώρας.

Στο Μαξίμου δεν κατονομάζουν τα παράκεντρα, τα οποία συνωμοτούν σε βάρος της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά επιχειρούν να εμφανίσουν τον Γιάννη Στουρνάρα ως ένα πρόσωπο που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα παιχνίδια που έχουν στηθεί.
 

Τζανακόπουλος κατά Στουρνάρα

 Ύποπτα παιχνίδια παίζει ο Στουρνάρας με την αξιολόγηση, καταγγέλλει η κυβέρνηση.  Η κόντρα κυβέρνησης κατά Στουρνάρα, ξέσπασε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο διοικητής της ΤτΕ έριξε τις ευθύνες για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τα πυρά στελεχών της κυβέρνησης .

Δριμεία επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τρίτη. Ο κ. Τζανακόπουλος, τον κατηγόρησε για καταστροφολογία και τον ταύτισε με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Η συνάντηση Στουρνάρα – Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έντυνε τον κ. Στουρνάρα με τα χρώματα της ΝΔ, ο επικεφαλής της ΤτΕ, συναντούσε τον Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσαν  ταύτιση απόψεων.  Το ραντεβού κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης σε όλους τους δείκτες της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιέζει προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 7η Απριλίου.
 

Μαξίμου κατά Στουρνάρα: Να μην «πολιτικολογεί» και να έχει καθαρό βλέμμα!

 «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  «η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  «Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση –επικαλούμενοι μάλιστα τη θεσμική τους ανεξαρτησία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης – να αναρωτηθούν: Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. το Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. το 2018 και το 2019; Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής; Ή μήπως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα της περιόδου 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από το 120% στο 180%;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι βεβαίως γνωστές στο πανελλήνιο, ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που επιλέγουν αντί να κάνουν αντικειμενικές αναλύσεις να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης, συνέχισε να απασχολεί την ενημέρωση των συντακτών, όταν μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «όσοι τοποθετούνται σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε πρέπει να κλείσει η συμφωνία και με ποιον τρόπο προτείνουν να κλείσει η συμφωνία. Τι λένε, δηλαδή, για τις απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει το ΔΝΤ; Είναι λογικές; Θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση στην οποία την είχαν καταδικάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες όλοι θυμάστε ποιοι ήταν υπουργοί Οικονομικών; Για την ύφεση, λοιπόν, θα βοηθούσε η αποδοχή της πρότασης του ΔΝΤ; Ναι ή όχι;».

Δραγασάκης: 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε χρειάζεται

Τέλος στις συζητήσεις περί 4ο μνημονίου επιχείρησε να βάλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, μετά τις αναφορές περί κινδύνου για νέο μνημόνιο, ο κ. Δραγασάκης, τόνισε ότι «κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και ότι Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές (…)το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί».
 

Σπίρτζης: Δεν εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Κυριακάτικη KONTRA NEWS» αναφέροντας ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Στούρναρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τις απόψεις του κ. Στουρνάρα και να διαφωνώ πολιτικά με αυτές, η απάντηση θα είναι ξεκάθαρη: δεν εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα, αν δεν ξεκαθαρίσει ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, και όχι ως πρώην Υπουργός Οικονομικών συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων και δυνάμεων, αν πρέπει να υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΚΟ τραπεζικό σύστημα ή όχι και αν θα υπάρχουν ενιαίοι διαφανείς κανόνες στη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα μας».
 

Στουρνάρας: Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους

Από την πλευρά του, ο   Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε  ένα μπαράζ συνεντεύξεων, δηλώσεων και ομιλιών, στέλνει Αυστηρή προειδοποίηση από την βουλή τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση θέτουν εν αμφιβόλω όλους τους στόχους του 2017, ενώ σε συνέντευξή του έχει ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος από την Ευρώπη, θα ήταν ο θάνατός μας.  «Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017, αναπτυξιακούς δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς». Ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Στην ίδια λογική με τον κ. Στουρνάρα, ευθύνες στην κυβέρνηση έχει επιρρίψει και ο  συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος σε μία σειρά συνεντεύξεων και ομιλιών εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στο δίλημμα Τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία στα μέσα του 2018, αν δεν υπάρξει μια «πάρα πολύ καλή συμφωνία». Από την βουλή, αναφέρθηκε στους λόγους που η Ελλάδα παρέμεινε εγκλωβισμένη στα μνημόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276970-Ypopta-paichnidia-paizei-o-Stoyrnaras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...