Φιλοζωϊκή οργάνωση ζητάει να αναγνωριστούν οι χιμπατζήδες ως “φυσικά πρόσωπα”

Φιλοζωϊκή οργάνωση ζητάει να αναγνωριστούν οι χιμπατζήδες ως
Με προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης η φιλοζωϊκή Μ.Κ.Ο.  Σχέδιο Μη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά, για πρώτη φορά, να αναγνωριστούν ως «φυσικά πρόσωπα» οι χιμπατζήδες και να κηρύξουν τον 26χρονο χιμπατζή Τόμι «νοήμων σύνθετο αυτόνομο φυσικό πρόσωπο με το θεμελιώδες δικαίωμα να μην φυλακίζεται».
Με την προσφυγή ζητείται ουσιαστικά από το δικαστήριο να κρίνει ότι η «κράτηση» του Τόμι σε ένα «μικρό, υγρό, τσιμεντένιο κλουβί σε ένα σκοτεινό υπόστεγο» στο κέντρο της Νέας Υόρκης είναι παράνομη και επομένως θα πρέπει να «αποφυλακιστεί» πάραυτα και να μεταφερθεί σε καταφύγιο πρωτευόντων.

Οι χιμπατζήδες «έχουν σύνθετες γνωστικές ικανότητες οι οποίες προστατεύονται αυστηρά στους ανθρώπους», δήλωσε ο Στίβεν Γουάιζ, ο πρόεδρος της οργάνωσης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προστατεύονται οι ικανότητες αυτές στους χιμπατζήδες», πρόσθεσε.

Η προσφυγή εκ μέρους του Τόμι είναι μία από τις τρεις που θα καταθέσει η οργάνωση για λογαριασμό τεσσάρων χιμπατζήδων της Νέας Υόρκης.

Οι άλλοι τρεις είναι ο 26χρονος Κίκο, που ζει σε ιδιωτικό χώρο στους καταρράκτες του Νιαγάρα και οι Ηρακλής και Λέων, δύο νεαρά αρσενικά που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ, στο Λονγκ Άιλαντ.

Κανείς από τους ιδιοκτήτες των χιμπατζήδων δεν σχολίασε την προσφυγή.

Η οργάνωση έκανε τη δική της έρευνα για να βρει τα ζώα και ο πρόεδρός της Στίβεν Γουάιζ επισκέφθηκε αρχικά τον Τόμι αφού διάβασε σε μια τοπική εφημερίδα για τα «εξωτικά ζώα» που έχει στην κατοχή του το ζευγάρι Πάτρικ και Νταϊάν Λέιβερι στο Γκλόβερσβιλ της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Γουάιζ, ο οποίος έχει παρατηρήσει χιμπατζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον, στην Ουγκάντα, ο Τόμι «έμοιαζε σαν χιμπατζής σε κλουβί, σαν αυτούς που δεν κινούνται και δεν σε κοιτάζουν, έμοιαζε σαν να έχει κατάθλιψη».

Στην προσφυγή του τονίζει ότι οι χιμπατζήδες έχουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία του σώματος», εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι δικαιούνται να μην κρατούνται για ψυχαγωγικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...