«Φρένο» στις επιδιώξεις των πολυεθνικών, η απόφαση του ΣτΕ, για τις Κυριακές, λέει η αγορά!

bb

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ! – ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ – «ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ 99% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»!

Για δικαίωση κάνουν λόγο οι φορείς της αγοράς, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ κατά  του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές!  Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην συνεχή λειτουργία των καταστημάτων τους, θεωρούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είναι ένα μπόνους για τις ξένες πολυεθνικές και τους ισχυρούς ομίλους, που ασκεί αφόρητες πιέσεις στην μέση ελληνική επιχείρηση.

«.Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές μίλησε στη ψυχή της ελληνικής αγοράς & δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών ομίλων μέσω των δανειστών-εταίρων μας για ολιγοπώληση της αγοράς που αν την συνδυάσουμε με την κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, οδηγούμαστε σε κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας μετά από σχετική προσφυγή κατά της υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΑ Κ1-1119/07-07-2014) των ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος).

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι φορείς, η πρόσφατη εμπειρία σχετικά με τις επιπτώσεις από το άνοιγμα 8 Κυριακών το χρόνο (που εφαρμόστηκε σε «καλές» περιόδους εορτών και εκπτώσεων) «κατέδειξε το μέγεθος της αποτυχίας, καθώς  ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την καταναλωτική κίνηση είναι το εισόδημα των νοικοκυριών (που είναι περιορισμένο και μειούμενο) και όχι ο διαθέσιμος χρόνος για shopping around».

Η ΓΣΕΒΕΕ θυμίζει ότι έχει επισημάνει στο παρελθών ότι η εν λόγω ρύθμιση εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων , που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές»,  θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αποψίλωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και απασχολούν το 80% των εργαζομένων.

 

Από την αρχή είχε επισημανθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα».

Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, δικαιώνει την ΕΣΕΕ.

Από την ΕΣΕΕ, τονίζουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να επιλύσει το θέμα δια παντός. Η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά.  Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρα, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο.

Από την Συνομοσπονδία τονίζουν ότι περιμένουν το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης και αφού μελετήσει το σκεπτικό της, θα αποφασίσει μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα πριν από δύο και πλέον χρόνια, την τελική στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών.  Παράλληλα, καλεί την Κυβέρνηση να μελετήσει καλά την απόφαση ενόψει μελλοντικών νομοθετικών ρυθμίσεων και τους Θεσμούς να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν μία ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνικό λαό, ως μία κοινή «καθημερινή».

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...