«Φρένο» στους πλειστηριασμούς, βάζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός!

ΣΤΟΠ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ!                                                                      

«Φρένο» στο κύμα πλειστηριασμών που προβλέπουν οι τράπεζες το 2017, αναμένεται να βάλει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθώς όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η «παύση» θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση!

Στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής, κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν στην αναγκαιότητα της γρήγορης ενεργοποίησή του για την αγορά, αλλά παρά την αρχική συμφωνία, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για το τελικό σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Η εικόνα που δίνουν από του υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, είναι ότι έγιναν βήματα προόδου κατά τη συνάντηση των υπουργών, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των δανειστών, ως προς το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών.

«Συμφωνήσαμε στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο απομένουν ακόμη 3-4 περιοχές στις οποίες χρειάζεται τεχνική δουλειά», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Τα «θολά» σημεία, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί οι δανειστές να επιστρέφουν στις χώρες τους, αλλά η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή στοιχείων και προτάσεων μέσω email.

Σημαντικό «αγκάθι» στα ανοιχτά θέματα, φαίνεται πως παραμένει η λίστα με τους φόρους που θα εξαρτούνται από το «κούρεμα». Το σίγουρο, είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα γλυτώνουν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Οι δανειστές, θέλουν να μπαίνουν στον νόμο, λιγότερες επιχειρήσεις και όλα δείχνουν, πως πιέζουν για ένα «ξεσκαρτάρισμα» στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θέλει να μπουν στον μηχανισμό όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, για να στηριχθεί η αγορά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, ένταξη των επιχειρήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους και θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές  κατηγορίες τζίρου.

Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς ακριβώς θα εντάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, εξετάζεται η δημιουργία ενός  αποκεντρωμένου συστήματος  υποδοχής των αιτήσεων, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία των εγκρίσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...