Φρούτα και λαχανικά εκτίναξαν τις εξαγωγές το 2016

bb

Τα φρούτα και τα λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα) εισήγαγαν στην Ελλάδα το 2016, τρεις φορές περισσότερο συνάλλαγμα από ότι τα έλαια και τα λίπη, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και πολλαπλάσια περισσότερο από άλλα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών.

«Παρά το ότι δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής όπως άλλοι τομείς από την πολιτεία, εντούτοις ο τομέας των φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα δημιουργεί έσοδα που είναι πολλαπλάσια απ’ ότι του ελαιόλαδου (τρεις φορές), των θαλασσινών ή των γαλακτοκομικών (4 φορές ), τον καπνού και προϊόντων καπνού (5 φορές) και των δημητριακών (8-9 φορές).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος για το 2016 η Ελλάδα εισέπραξε από την πώληση στο εξωτερικό όλων των φρούτων και των λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) 1,9 δισ. ευρώ, ενώ από την εξαγωγή ελαίων και λιπών (συμπεριλαμβανομένου ελαιόλαδου) εισέπραξε 681,3 εκατ. Ευρώ, από θαλασσινά (ψάρια και παρασκευάσματα ψαριών) 653,5 εκατ. ευρώ και από γαλακτοκομικά και αυγά 592,85 εκατ. ευρώ» όπως δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT – HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι από πλευράς διάρθρωσης των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα, προκύπτει η συντριπτική υπεροχή των φρούτων και λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, των οποίων η εξαγωγική αξία αποτελεί το 32% της αξίας των συνολικών αγροτικών εξαγωγών και ότι μόνο το εμπορικό πλεόνασμα στα φρούτα και λαχανικά το 2016, ύψους 1,2 δις ευρώ, αντιστάθμισε πλήρως το εμπορικό έλλειμμα “κρεάτων και των παρασκευασμάτων”  ύψους 1,024 δις ευρώ, αλλά και το έλλειμμα των “γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών πουλιών” ύψους 154,78 εκατ. ευρώ.

Ακόμη σημειώνεται ότι η πρόσοδος των οπωροκηπευτικών είναι απολύτως σταθερή διαχρονικά χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με ανοδική τάση αύξησή της την τελευταία 10ετία συμβάλλοντας καθοριστικά στην συνεχή βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος των γεωργικών μας προϊόντων.

Το εμπορικό έλλειμμα των αγροτικών μας προϊόντων μειώθηκε κατά (-)19,2% εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών μας κατά 7%, και της πτώσης στις εισαγωγές κατά 4,5%. το 2016 έναντι του 2015.

Όσο για τον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, oι εξαγωγές το 2016 αυξήθηκαν κατά 22,8% κατ όγκο σε σχέση με το 2015 και η αξία αυξήθηκε κατά 11,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από την INCOFRUIT-HELLAS ενώ παράλληλα υπήρξε μείωση των εισαγωγών κυρίως κατ όγκο την αντίστοιχη περίοδο στην χώρα μας, των λαχανικών κατά -7,1% σε όγκο και + 0,1% κατ’ αξία κυρίως σε πατάτες, τομάτες και μείωση εισαγωγών και στα φρούτα κατά -0,5% σε αξία με αύξηση κατά +1,8% κατ όγκο με επίκεντρο κυρίως τα λεμόνια, τα τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες) αλλά και στα μήλα, και τα αχλάδια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/271785-PHroyta-kai-lachanika-ektinaxan-tis-exagoges-to-2016 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...