Φυλακισμένοι βρήκαν 7.046 Οθωμανικά νομίσματα στην Βουλγαρία

Φυλακισμένοι βρήκαν 7.046 Οθωμανικά νομίσματα στην Βουλγαρία

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

 

Ένας θησαυρός 7.046 ασημένιων νομισμάτων (akces/άσπρα), που κόπηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ήταν κρυμμένα σε δύο σύνολα, ανακαλύφθηκε τυχαία από κρατούμενους της φυλακή στο Πλέβεν Βουλγαρίας!

Οι φυλακισμένοι…σκόνταψαν επάνω στα δύο σπασμένα δοχεία με τους θησαυρούς στις 9.11.2018, κατά την διάρκεια γεωργικών εργασιών, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της φυλακής του Πλέβεν!

Ο ασημένιος θησαυρός, πιστεύεται ότι είναι θαμμένος στο έδαφος τον 19ο αιώνα. Τότε με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν τρία σπίτια στην Αδριανούπολη (τ.πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)! Ο θησαυρός ζυγίζει συνολικώς 8,345 κιλά.

Παρουσιάσθηκε επισήμως στα ΜΜΕ από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Πλέβεν στις 19.11.2018.

Τα άσπρα ήταν η κύρια νομισματική μονάδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Αξιοσημείωτοι άλλοι δυο θησαυροί νεωτέρων χρόνων που έχουν βρεθεί στο νυν έδαφος της Βουλγαρίας:

-854 ασημένια και χρυσά νομίσματα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Δυτική Ευρώπη, από τα μέσα του 18ου αιώνα καθώς και κοσμήματα. Ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε ένα θησαυροφυλάκιο της Αγαθουπόλεως στην Μαύρη Θάλασσα.

-Και ένα δοχείο με ταταρικούς θησαυρούς του 1400, που περιείχε επίσης νομίσματα και κοσμήματα. Ανακαλύφθηκε στο φρούριο Καλή Άκρα (Καλιάκρα, ΒΑ. Βουλγαρίας) τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: AIB, 19.11.2018.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/347644-PHylakismenoi-brekan-7-046-Othomanika-nomismata-sten-Boylgaria ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...