Φυσική β’λυκείου-Πυκνωτές

  1. ΄Εστω ένα σύστηµα τριών σηµειακών οµόσηµα ϕορτισµένων σωµατιδίων. Αν διπλασιάσουµε το ϕορτίο κάθε σωµατιδίου, διατηρώντας τις ϑέσεις τους σταθερές, τότε η δυναµική ενέργεια του συστήµατος ϑα :

(α) διπλασιαστεί.

 (ϐ) τριπλασιαστεί.

(γ) τετραπλασιαστεί.

 (δ) παραµείνει η ίδια.

2) Επίπεδος πυκνωτής αέρα ϕορτίζεται απο τάση V . Μετά την ϕόρτιση του και χωρίς να τον αποσυνδέσουµε από την πηγή πλησιάζουµε τους δύο οπλισµούς, ώστε να υποτετραπλασιαστεί η µεταξύ τους απόσταση. Τότε :

(α) η χωρητικότητα του πυκνωτή τετραπλασιάστηκε.

(ϐ) η τάση του πυκνωτή διπλασιάστηκε.

(γ) το ϕορτίο του πυκνωτή υποτετραπλασιάστηκε. (δ) η ενέργεια του υποδιπλασιάστηκε.

3)Φορτισµένο σωµατίδιο ϕέρει ϑετικό ϕορτίο και επιταχύνεται ξεκινώντας από την ηρεµία µέσα σε οµογενές ηλεκτρικό πεδίο Ι κινούµενο µεταξύ δύο σηµείων µε διαφορά δυναµικού V . Στη συνέχεια εισέρχεται µέσα σε άλλο οµογενές ηλεκτρικό πεδίο ΙΙ , έντασης µέτρου Ε, παράλληλα στις δυναµικές γραµµές αλλά µε αντίθετη ϕορά, οπότε επιβραδύνεται και σταµατά στιγµιαία όταν έχει διανύσει απόσταση x µέσα στο πεδίο ΙΙ. Η απόσταση x ϑα εξαρτάται : (α) από την τιµή του ηλεκτρικού ϕορτίου του σωµατιδίου και όχι από την µάζα του. (ϐ) από την µάζα του σωµατιδίου και όχι από την τιµή του ηλεκτρικού ϕορτίου του. (γ) µόνο απο τα µεγέθη V και E. Να επιλέξετε το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Να αιτιολογήσετε επαρκώς την απάντησή σας.

4) ∆ύο όµοια ϕορτισµένα σωµατίδια συγκρατούνται αρχικά ακίνητα σε απόσταση r και η ηλεκτροστατική ενέργεια του συστήµατος τους είναι U. Αφήνουµε ταυτόχρονα ελεύθερα τα δύο σωµατίδια να κινηθούν, χωρίς να τα επηρεάζουν δυνάµεις τριβών και ϐαρύτητας. ΄Οταν η µεταξύ τους απόσταση είναι διπλάσια της αρχικής έχουν κινητικές ενέργειες K1 και K2 για τις οποίες ϑα ισχύει :

(α) K1 = K2 = U

(ϐ)K1 = K2 = U /4

(γ) K1 = K2 = 4U

Βασιλικη Θεοφανη

   φυσικος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...