ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΟΡΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

bb

1) .΄Ενα σώµα µάζας m κινείται σε λείο δάπεδο µε ταχύτητα µέτρου υ και συγκρούεται µετωπικά µε ακίνητο σώµα µάζας 2m. Αν το σώµα µάζας m µετά την κρούση έχει ίδια κατεύθυνση κίνησης και ταχύτητα µέτρου υ 2 , τότε το µέτρο της ταχύτητας του σώµατος µάζας 2m µετά την κρούση ισούται µε :

(α) υ

(ϐ) 2υ

(γ) υ 2

2) Σφαίρα Α που κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά µε άλλη όµοια αλλά ακίνητη σφαίρα Β που ϐρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Για τις Κινητικές ενέργειες του συστήµατος πριν και µετά την κρούση ϑα ισχύει :

 (α) Kπριν = Kµετά

 (ϐ) Kπριν = 2Kµετά

(γ) Kπριν = 3Kµετά

3) ΄Ενα σώµα εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω και όταν ϕτάσει στο υψηλότερο σηµείο της τροχιάς του, διασπάται ακαριαία (εξαιτίας έκρηξης) σε δύο κοµµάτια µε µάζες m1 και m2 = 2m1.  Αν το κοµµάτι µάζας m1 αµέσως µετά την διάσπαση κινείται κατακόρυϕα προς τα πάνω µε ταχύτητα µέτρου υ1 ως προς το έδαφος, τότε το κοµµάτι µάζας m2, αµέσως µετά την διάσπαση κινείται ως προς το έδαϕος :

1) κατακόρυφα προς τα πάνω µε ταχύτητα µέτρου υ1/ 2 .

2) κατακόρυφα προς τα κάτω µε ταχύτητα µέτρου 2υ1.

3) κατακόρυφα προς τα κάτω µε ταχύτητα µέτρου υ1/ 2

4) ΄Ενα ξύλινο σώµα µάζας m2 = 0, 96kg είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. ΄Ενα ϐλήµα µάζας m1 = 40g κινείται οριζόντια µε ταχύτητα µέτρου υ1 = 200m/s και σφηνώνεται στο σώµα, σε ϐάθος d = 7, 68cm. Να υπολογιστεί :

(α) το µέτρο της ταχύτητας του συσσωµατώµατος µετά την κρούση.

(ϐ) το ποσοστό της µηχανικής ενέργειας που µετατρέπεται σε ϑερµότητα (να ϑεωρήσετε ότι όλη η απώλεια της µηχανικής ενέργειας του συστήµατος γίνεται ϑερµότητα και ότι το επίπεδο µηδενικής δυναµικής ενέργειας είναι το οριζόντιο επίπεδο)

5) ) Ένα μπαλάκι του τένις μάζας m=50gr κινείται οριζόντια με ταχύτητα |u|= 8 m/s και συγκρούεται ελαστικά με μια κατακόρυφη ρακέτα . Μετά την κρούση κινείται με αντίθετη κατεύθυνση της αρχικής και |u|= 8 m/s .Η μεταβολή της ορμής για το μπαλάκι είναι:

α. 0,4 kg ·m/s

β. 0,8 kg·m/s

γ. 0 Nα αιτιολογήσετε την απάντησή σας

Βασιλικη Θεοφανη

  φυσικος

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...