Φωκίδα: Παράταση μόνο για κατοίκους εξωτερικού στο κτηματολόγιο

Επαφές Μπούγα στο αρμόδιο υπουργείο. Πώς έχει το θέμα με την πιθανότητα κλεισίματος των γραφείων της αναδόχου εταιρείας στη Φωκίδα

Από την Έντυπη Έκδοση της Παρασκευής 23 Αυγούστου

«Μπλοκαρισμένοι» μηχανικοί και συμβολαιογράφοι λόγω του φόρτου εργασίας των τελευταίων ημερών από την αθρόα προσέλευση του κοινού, αδύνατο να περατωθούν όλες οι αιτήσεις μέχρι την Τετάρτη

Το πιο πιθανό σενάριο, το οποίο ήταν η εκ νέου παράταση για την υποβολή των δηλώσεων στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, έγινε πράξη με ανακοίνωση της εταιρείας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» χθες το απόγευμα, αλλά μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού. Η νέα αυτή διορία φτάνει έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου για την Παρνασσίδα και τις 29 του ίδιου μήνα για την Δωρίδα και για άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε ορισμένες από αυτές δόθηκε παράταση και για κατοίκους του εσωτερικού.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο χρόνος που απομένει για τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια είναι αδύνατο να επαρκέσει, μένει ανοικτό αν θα δοθεί εκ νέου παράταση για την κατηγορία αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση,   τα γραφεία θα δέχονται εκπρόθεσμες δηλώσεις, οι οποίες όμως θα επιβαρύνουν τον πολίτη με πρόστιμο που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και το εμβαδό της ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέραμε και σε σχετικό ρεπορτάζ στην έκδοσή μας την Δευτέρα, τις τελευταίες μέρες το σύστημα «έχει πάρει φωτιά», καθώς οι κάτοικοι της Φωκίδας συρρέουν μαζικά στα γραφεία της αναδόχου εταιρείας σε Άμφισσα, Ερατεινή κι Ευπάλιο προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για το κτηματολόγιο.

Αποτέλεσμα της αθρόας αυτής προσέλευσης είναι το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες -μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, Τοπογράφοι κλπ- έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς ο φόρτος εργασίας που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες δεν τους επιτρέπει να εξυπηρετήσουν το σύνολο των ενδιαφερομένων και με δεδομένο πλέον ότι τα χρονικά πλαίσια έως την καταληκτική ημερομηνία στις 28 Αυγούστου είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά. Μάλιστα, ένας πρόσθετος λόγος του «μπλοκαρίσματος» αυτού, ιδίως των μηχανικών, είναι πως στο Κτηματολόγιο δεν δέχονται αίτημα χωρίς τοπογραφικό ή έστω σχετικό σκαρίφημα, με συνέπεια ο όγκος δουλειάς τους να είναι εξαιρετικά αυξημένος.

Με το πλαίσιο να είναι αυτό που περιγράψαμε σε αδρές γραμμές αμέσως πιο πριν και με το οποίο συμφωνούν και οι υπεύθυνοι του γραφείου κτηματογράφησης της Άμφισσας, ο Βουλευτής Φωκίδας ήδη πριν τον δεκαπενταύγουστο έχει κάνει τις απαραίτητες επαφές τόσο με το γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη όσο και με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία παράταση, ώστε να προλάβουν να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη Φωκίδα -το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως αλλά όχι μόνο στους εσωτερικούς μετανάστες του ορεινού τμήματος του νομού- και να μην αναγκαστούν να καταβάλουν το παράβολο της εκπρόθεσμης δήλωσης, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και το εμβαδό της ιδιοκτησίας.

Κάτω από το καθεστώς αυτό είναι δεν είναι απίθανο να δοθεί συμπληρωματική διορία για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα, ίσως και την παραμονή της λήξης της προθεσμίας, ήτοι στις 27 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη, πέραν της παράτασης που ήδη δόθηκε. Αν και, επαναλαμβάνουμε, αυτό δεν είναι βέβαιο.

Ως προς το ζήτημα του κλεισίματος των γραφείων της Φωκίδας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας είναι να τα διατηρήσει ανοικτά μέχρι και τις 28 Αυγούστου. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής ο εργολάβος έχει το δικαίωμα να τα κλείσει. Εν τούτοις, εφ όσον η προσέλευση των ενδιαφερομένων είναι τέτοια που ευθυγραμμίζεται με το έννομο συμφέρον της εταιρείας, είναι και πάλι πιθανό το κλείσιμό τους να λάβει και αυτό κάποια παράταση, χωρίς τίποτα πάλι να είναι χειροπιαστό αυτή την στιγμή.

fokidanews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...