Χονδροειδή λάθη, κακοί υπολογισμοί και αντιφάσεις, στην έκθεση του ΔΝΤ!

 Τζάμπα θα θυσιαστούν οι Έλληνες, αν πάρουν τα μέτρα 3,6 δις ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ, λέει έκθεση της Κομισιόν! Η Ευρώπη, βλέπει ότι η Ελλάδα, περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης και τα μέτρα που θέλει να επιβάλει η παρέα των Τόμσεν και Βελκουλέσκου, είναι όχι μόνο αχρείαστα, αλλά και άχρηστα! Αυτό, γιατί η ελληνική Οικονομία, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους μνημονιακούς στόχους του 2016 και η καλή πορεία που ξεκίνησε από το 2015, θα επαναληφθεί και τα έτη, 2017 και 2018!

 Το ΔΝΤ, κάνοντας λάθη επί λαθών, κακούς υπολογισμούς και πέφτοντας σε σωρεία αντιφάσεων, δεν αναγνωρίζει την ελληνική επιτυχία και επιμένει στο κούρεμα των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου. Αντί για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2018, που βλέπουν Ελλάδα και Ευρώπη, το Ταμείο, εκτιμά ότι θα επιτευχθεί μόνο 1,5%. Για να καλυφθεί η διαφορά του 2%, ζητάει νέα καταιγίδα μέτρων, που βάζει σε κίνδυνο την τιτάνια προσπάθεια που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και  φέρνει ένα νέο κύκλο ύφεσης, που θα ισοπέδωνε την ελληνική αγορά. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, το Ταμείο, εξαντλεί την αυστηρότητά του, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, να αναρωτιούνται αν δεν ξέρει να κάνει εκθέσεις ή το ποιο πιθανό να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Με την κόντρα ΗΠΑ – ΕΕ, να έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, γεννάται το ερώτημα, εάν το Ταμείο, ασκεί πιέσεις με στόχο την  διάλυση της Ευρωζώνης.

Το Συμβούλιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Εurogroup είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ και πλέον σύσσωμη η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα, αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

 Όπως αναφέρει η Έκθεση, η ομάδα Τόμσεν έχει κάνει «χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα».

 Στα έσοδα, αναφέρεται ότι οι προβλέψεις της έκθεσης προϋποθέτουν ότι οι ελαστικότητες των εσόδων παραμένουν κάτω από τις ελαστικότητας του ΟΟΣΑ που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις προβλέψεις των εσόδων.

Στις δαπάνες, υποθέτουν ότι τα ανώτατα όρια δαπανών δεν θα γίνουν σεβαστά, συσσωρεύοντας διολίσθηση 1,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό, χαρακτηρίζεται ως ιστορικά ανακριβές για την Ελλάδα, καθώς ο στόχος των πρωτογενών δαπανών δεν έχει υπερβεί το συνολικό ανώτατο όριο, ούτε και το 2016.

Για τους στόχους του μνημονίου, αναφέρεται ότι «διαφωνούμε με την εκτίμηση του Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και να το διατηρήσει για μερικά χρόνια πέρα από αυτό».  Διάφοροι παράγοντες θα διευκολύνουν τη διατήρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στα επίπεδα του 2018, πέρα από τον ορίζοντα του προγράμματος.

Αυτά είναι, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 1ης αναθεώρησης και τώρα υλοποιείται, αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη εξοικονόμηση 0,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2019 ως 2021. Το κλείσιμο του παραγωγικού κενού, το 2021, από την είσπραξη των εσόδων, και ως εκ τούτου το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί αυτόματα σημαντικά υπό αμετάβλητες πολιτικές. Απλά διατηρώντας το ίδιο ονομαστικό πρωτογενές ισοζύγιο του 3,5% του ΑΕΠ επιτρέπουμε στην πραγματικότητα μια διαρθρωτική δημοσιονομική επέκταση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης από τις Βρυξέλλες. 

 Σχετικά με τις αιτιάσεις του ΔΝΤ σε 11% του ΑΕΠ προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση των ταμείων είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα και, επομένως, οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει να γίνονται με προσοχή. Μέρος του κενού οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, που είναι αναμφισβήτητα κυκλικό. Λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα δημιουργήσει συνολική καθαρή εξοικονόμηση ύψους 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2026 με περικοπές δαπανών που συμβάλλουν τα δύο τρίτα των αποταμιεύσεων μέχρι το 2018 και περισσότερο από 90% από το 2026.

 Για την απαίτηση του ΔΝΤ, να κουρευτεί το αφορολόγητο, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο, στο έγγραφο σημειώνεται ότι τα επιχειρήματα ότι η υψηλή προσωπική έκπτωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα οδηγεί το 50% των φορολογουμένων να μην πληρώνουν κανένα φόρο είναι λάθος. 

Όλοι οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που είναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι σε ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα άτομο με το 67% των μέσων αποδοχών και δύο παιδιά έχει μια φορολογική επιβάρυνση 15% στην Ελλάδα, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας και περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ισπανίας, του μέσου όρου της ΕΕ ή της Ιρλανδίας.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/271506-CHondroeide-lathe-kakoi-ypologismoi-kai-antiphaseis-sten-ekthese-toy-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...