Χρήσιμες οδηγίες για να μην χαλάσουν οι διακοπές σας!

Χρήσιμες οδηγίες για να μην χαλάσουν οι διακοπές σας!
Ξεκινήσατε για διακοπές κι επειδή έχετε μεγάλες προσδοκίες δεν πρέπει να επιτρέψετε σε τίποτα να σας τις χαλάσει.
Καλό θα ήταν λοιπόν να γνωρίζετε πώς θα αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα υγείας που θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να μην χαλάσουν οι διακοπές σας.

Ήπια διαστρέμματα- θλάσεις

Ο πόνος θα πρέπει να έχει βελτιωθεί μέσα σε 4 ημέρες από τον τραυματισμό.

Θεραπεία

Για τις πρώτες 48-72 ώρες:

– Ξεκουράστε την τραυματισμένη άρθρωση-μυ και αποφύγετε τη δραστηριότητα

– Τοποθετήστε πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά, κάθε 2 με 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας

– Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό επίδεσμο για να επιδέσετε την τραυματισμένη περιοχή και να περιορίσετε το οίδημα. Βγάζετε τον επίδεσμο πριν πέσετε για ύπνο

– Κρατήστε το άκρο ψηλά, τοποθετώντας από κάτω ένα μαξιλάρι, ώστε να περιορίσετε το οίδημα

– Πάρτε παρακεταμόλη για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Αλλεργίες

Η εποχική, αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτις είναι συχνή αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει μέχρι και 1 στους 5 ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν έχετε γνωστό ιστορικό αλλεργιών, ξεκινήστε την αγωγή πριν την αναμενόμενη έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Θεραπεία

– Αποσυμφορητικά ρινικά spray δυνατόν να ανακουφίσουν μια βουλωμένη μύτη

– Οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) δυνατόν να ανακουφίσουν τα οφθαλμικά σας συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, κνησμό και δακρύρροια

– Για έντονα ή περισσότερο γενικευμένα συμπτώματα χρησιμοποιήστε κάποιο αντισταμινικό από του στόματος.

– Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) πχ σε δήγματα εντόμων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις διακοπές στυλό ενέσιμης αδρεναλίνης ( Anapen)

Τσιμπήματα εντόμων

Τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήγκες, ευτυχώς όχι συχνά, μας θυμίζουν πως κάνουμε διακοπές στη φύση. Ένα δήγμα εντόμου δυνατόν να είναι επώδυνο και να συνοδεύεται από κνησμό για ημέρες, αλλά συνήθως είναι αθώο. Σπάνια ένα δήγμα εντόμου δυνατόν να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αντίδραση (αν γνωρίζετε πως είστε σοβαρά αλλεργικός σε τσιμπήματα εντόμων, το να έχετε μαζί σας μια Anapen δυνατόν να σας σώσει τη ζωή).

Θεραπεία

– Αφαιρέσετε με προσοχή το κεντρί

– Ξεπλύνετε την πάσχουσα περιοχή με σαπούνι και νερό

– Τοποθετήστε παγάκια, τυλιγμένα σε μια πετσέτα, για 10-20 λεπτά στην πάσχουσα περιοχή, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή

– Κρατήστε το πάσχον μέλος ψηλά, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα

– Αποφύγετε το ξύσιμο της περιοχή, ώστε να μην επιμολυνθεί

Αν το δήγμα είναι επώδυνο ή υπάρχει οίδημα, μπορείτε να:

– Χρησιμοποιήσετε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη

– Εφαρμόσετε κρέμα με αντισταμινικό ή υδροκορτιζόνη

– Χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισταμινικό από του στόματος για να βοηθήσετε να περιοριστεί το οίδημα

Θλαστικά τραύματα- εκδορές

Καθαρισμός του τραύματος και των εκδορών και κάλυψη τους με γάζες ή με αυτοκόλλητα επιθέματα είναι συχνά το μόνο που απαιτείται.

Θεραπεία

– Για να σταματήσει η αιμορραγία εφαρμόζετε πίεση στην περιοχή χρησιμοποιώντας ένα επίδεσμο ή μια πετσέτα

– Ανυψώστε το μέλος που φέρει τον τραυματισμό, ώστε να ελαττωθεί η αιμορραγία

– Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας και μετά καθαρίστε το τραύμα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης

– Στεγνώστε το τραύμα, σκουπίζοντας το με μια αποστειρωμένη γάζα ή ακόμα και μια καθαρή πετσέτα

– Αποφύγετε τα αντισηπτικά διαλύματα ( Betadine, Οξυζενέ, κλπ), καθώς αυτά μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικά διαλύματα, μόνο όταν είναι απαραίτητο (βαθειά, βρώμικα τραύματα, τραύματα με στοιχεία φλεγμονής)

– Τοποθετήστε μια αποστειρωμένη, αδιάβροχη επίδεση πχ αυτοκόλλητο επίθεμα. Αλλάξτε την επίδεση συχνά

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν η πληγή είναι βαθιά, αν αιμορραγεί ή παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, πρήξιμο ή θερμότητα.

Ναυτία και διάρροια (γαστρεντερίτις)

Ένας στους πέντε ετησίως προσβάλλεται από γαστρεντερίτιδα. Οι περισσότεροι έχουν ήπια συμπτώματα και η κατάσταση βελτιώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

Θεραπεία

– Πίνετε άφθονο νερό, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση- αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν συνοδά χρόνια προβλήματα υγείας

– Αν είστε ευάλωτος στις συνέπειες της αφυδάτωσης, συστήνεται η λήψη αλάτων αποκατάστασης της αφυδάτωσης- διατίθενται σε φακελίσκους στα φαρμακεία.

Ηλιακό έγκαυμα

Προφυλάξετε το δέρμα σας από τον ήλιο, είναι προτιμότερο από το να θεραπεύετε το ηλιακό έγκαυμα. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις ώρες που ο ήλιος «καίει» 11.00-16.00. Παραμείνετε στη σκιά και προτιμήστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα, που καλύπτουν χέρια και πόδια.

Φοράτε καπέλο με πλατύ γείσο, που προστατεύει κεφάλι και λαιμό, καθώς και γυαλιά ηλίου με ποιοτικούς φακούς, που προστατεύουν έναντι της UVA και UVB ακτινοβολίας. Εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας- SPF τουλάχιστον 30 και ανανεώνετε συχνά. Τα περισσότερα από τα ηλιακά εγκαύματα δυνατόν να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Θεραπεία

– Ψύξετε το δέρμα σκουπίζοντας το με δροσερό νερό ή κάνοντας ένα κρύο ντους

– Πιείτε πολλά υγρά ώστε να προφυλαχτείτε από την αφυδάτωση

– Κρέμες «μετά τον ήλιο» ( aftersun) θα δροσίσουν και θα ενυδατώσουν το δέρμα σας, βοηθώντας στην ανακούφιση του αισθήματος τάσης

– Λοσιόν με καλαμίνη δυνατόν να ανακουφίσει τυχόν φαγούρα και ευαισθησία

– Παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του πόνου

Αν τα συμπτώματα σας ξαφνικά επιδεινωθούν ή δεν παρουσιάσουν βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό.

Τσίμπημα τσούχτρας

Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.

– Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.

– Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.

– Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.

Απολαύστε τις διακοπές σας στο έπακρο, με τις χρήσιμες συμβουλές του iatropedia. Αφού γνωρίζετε τι να κάνετε και έχετε όλα τα απαραίτητα στο φαρμακείο σας, βγείτε έξω και χαρείτε το καλοκαίρι.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...