Ψήφο εμπιστοσύνης και από την Μέρκελ

Ψήφο εμπιστοσύνης και από την Μέρκελ

Γερμανική στήριξη στις πρωτοβουλίες του Αλέξη για την σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια

Μήνυμα στις αγορές δίνει η παρουσία της καγκελαρίου στην Ελλάδα

ΨΗΦΟ εμπιστοσύνης και από την Άνγκελα Μέρκελ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο για την επιτυχή έκβαση των προγραμμάτων που έβγαλαν τη χώρα από τα εφιαλτικά μνημόνια όσο και για τις πρωτοβουλίες επίλυσης του Μακεδονικού για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε δημόσια ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική βοήθεια και αλληλεγγύη.

Πρόκειται για μια δήλωση που έχει τεράστια σημασία, με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι αυτή που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα δίνει και το σήμα στις αγορές για αγορά ελληνικών ομολόγων.
Είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα για το οποίο προετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να μπορέσει να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η οικονομία και η χώρα στην κανονικότητα.

Η στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί και ένα μήνυμα στον Ερντογάν, που εξακολουθεί να προκαλεί με τις συνεχείς παραβιάσεις αλλά και με την πολεμόχαρη ρητορική.

Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, η παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα συνιστά επιβράβευση των προσπαθειών του Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία τα προγράμματα που άλλαξαν την πορεία της χώρας αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση εμφανίζεται απομονωμένη και περιχαρακωμένη σε εθνικιστικές λογικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση του στο Σκοπιανό είναι απομονωμένος τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Προτίμησε να ψαρέψει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς αντί να συμβάλει στην επίλυση του Σκοπιανού για να αποκτήσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Η παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα και οι θερμές δηλώσεις υποστήριξης προς τη χώρα και τον Αλέξη Τσίπρα στέλνουν πολλαπλά μηνύματα ενισχύοντας παράλληλα το κύρος του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη.

Μέρκελ: Η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε. 
Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο.

Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή τους. 
«Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ» είπε η Άνγκελα. Μέρκελ. 

Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό, επεσήμανε η Καγκελάριος. 

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Για τις ευρωεκλογές στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε η Καγκελάριος.

Καμία διασύνδεση ανάμεσα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις 

Σε ερώτηση σχετική με την εκφρασθείσα από τον κ. Μητσοτάκη θέση ότι υπήρξε μια συμφωνία και κατά πόσο θα μπορούσε να πείσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σωστή υπόθεση, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο.

Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας». 

«Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία. Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» ανέφερε. 

Προσφυγικό: «Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε, όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Τσίπρας: Βήμα προς τα μπρος η Συμφωνία των Πρεσπών  

Στη νέα εποχή για τη χώρα μας και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η οποία συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την Συμφωνία καθώς θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης. 

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά με μέτρα άδικα, σκληρά που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Εξερχόμαστε όμως σήμερα της κρίσης με σοβαρές πληγές κρατώντας όμως την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα πλέον αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων. Αποτελεί πρωταθλητή στην Ευρώπη στην μείωση της ανεργίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που όμως της αφήσαμε πίσω μας.

Καταπολεμήσαμε στερεότυπα όπως του σκληρού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα. Συνθέσαμε τις αντιθέσεις μας και προχωρήσαμε μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά. Να λέμε όχι στις δυνάμεις που προτάσσουν το ρατσισμό. Λέμε όχι στις φωνές τις μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να έχουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες εκλογές.

Παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την απειλούν. Συζητήσαμε για τον δημοσιονομικό πλαίσιο, την μεταναστευτική κρίση, την ανάγκη αναθεώρησης της σημερινής πολιτικής, να υπάρχει ισχυρός μηχανισμός στήριξης των χωρών υποδοχής, ισχυρό μηχανισμό επιστροφής. Δύσκολη η συνεργασία εκείνες τις δύσκολες μέρες της κρίσης. Η καγκελάριος συνεισέφερε για μια λύση που θα ήταν στο πλαίσιο του ανθρωπισμού. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και μοντέλο λύσης για τέτοιου είδους προβλήματα. Να επιλύονται χωρίς επιβολή του ενός μέλους στο άλλο.»

Εξαιρετικές οι σχέσεις των δύο χωρών – Τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, το 2020, η Γερμανία

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση. 

«Στηρίζουμε ενεργά την προοπτική της Αλβανίας, υπάρχει το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας. Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τονίσαμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο από την γειτονική μας χώρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.»

Τέλος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, τιμώμενη χώρα για το 2020 στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης να είναι η Γερμανία.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/351267-PSepho-empistosynes-kai-apo-ten-Merkel ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...