Ψηφίζεται σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ψηφίζεται σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Με τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιχειρούν να δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά τα μνημόνια συνεχίστηκε και τη Δευτέρα η συζήτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο οποίος θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ (Τρίτη 18/12), μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», τόνισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση τουκατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Κ. Μάρκου, η οποία μεταξύ άλλων προανήγγειλε επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Όπως καταγράφηκε και στα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η βουλεύτρια της ΝΔ είπε τα εξής, διαβάζοντας, μάλιστα, γραπτό κείμενο: «Τέτοια είναι η επιτυχία, που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. Για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι: Είναι σαν σε μια οικογένεια να μην έχει κανένας εισόδημα, να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει, ενώ η οικογένεια ζει με προθεσμία από ένα μικρό μασούρι χρημάτων, που τελειώνουν, μέχρι να ξαναέρθει το ΔΝΤ. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι Κυβέρνηση. Και φαντάζεται ότι θα παρακολουθεί από την εξέδρα, πετώντας πέτρες»:

«Με την πολιτικά χυδαία, αλλά κατά βάση ανερμάτιστη, ομιλία της βουλεύτριας της ΝΔ κ. Μάρκου δύσκολα θα ασχολιόμασταν αν η ίδια δεν τελείωνε την τοποθέτησή της στη βουλή με την κυνική ομολογία ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην Ελλάδα πίσω το ΔΝΤ!», τονίζει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας τα εξής:

«Είναι φανερό ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ξαναγυρίσει η χώρα σε συνθήκες οικονομικής και  κοινωνικής χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει λεπτό χωρίς μνημόνια, γιατί του χρειάζονται, ως άλλοθι, για το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Βέβαια, οι πολίτες, που με τις θυσίες τους πλήρωσαν τις λανθασμένες προβλέψεις και τις απάνθρωπες πολιτικές του ΔΝΤ, δεν θα κάνουν τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στους βουλευτές του, που δεν ενδιαφέρονται ούτε καν να κρύψουν τα σχέδιά του».

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες τοποθετήσεις στη συζήτηση:

Γ. Δραγασάκης: Μέχρι το τέλος του χρόνου η τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Αλέξης Χαρίτσης: «1.500 προσλήψεις προκηρύσσονται το ’19 σε Δήμους και Περιφέρειες»

Ανδ. Ξανθός: Καταφέραμε να διασώσουμε τη δημόσια περίθαλψη και προωθούμε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Θ. Φωτίου: Προϋπολόγισμός που καταγράφει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη

Γ. Σταθάκης: Κομβικό σημείο διαφοροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ η στρατηγική για την ανάπτυξη

Π. Πολάκης: Για εμάς, το ένα ευρώ μετρά για δύο, έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία (βίντεο)

Χρ. Σπίρτζης: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, των πολλών επόμενων της κυβέρνησης της Αριστεράς (βίντεο)

«Κοντά στο ένα δισ. ευρώ είναι πραγματικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου», διευκρίνισε ο Γ. Χουλιαράκης

Όλγα Γεροβασίλη: Στα ευνομούμενα κράτη και στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο (βίντεο)

Π. Ρήγας: Βρισκόμαστε στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού που υποτάσσει τον άνθρωπο στην οικονομία

Κ. Γαβρόγλου: Είμαστε κοντά στο να νομοθετήσουμε για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στη γ’ λυκείου

Κ. Στρατής: Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εντάξει 125 έργα που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/349329-PSephizetai-semera-o-protos-metamnemoniakos-proypologismos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...