Όλες οι αλλαγές σε Δημοτικά, Λύκεια, Πανεπιστήμια

Βαρυσήμαντες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το υπουργείο ξετυλίγοντας τον «οδικό χάρτη» των εν λόγω αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν ένα νέο πέρασμα στην εκπαίδευση.

 Ο πρωθυπουργός,  μίλησε  για ένα συνολικό σχεδιασμό που έχει ορίζοντα τριετίας και βασικούς άξονες: την περαιτέρω ενίσχυση του δημοτικού σχολείου, την αναβάθμιση του λυκείου, τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, την ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως τόνισε, ξεκινάει έναν κύκλο επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία, «με αντικείμενο τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου και πιο άμεσης συνεννόησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», υπογραμμίζοντας ότι «η Παιδεία πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο. Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων -ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας- σε μια σύγχρονη και δημόσια Παιδεία».

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας δίνοντας έμφαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε:Την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο: πρόκειται για την ριζική αναβάθμιση των τελευταίων δύο τάξεων του Λυκείου, κάτι που θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και της εισαγωγή στα ΑΕΙ με τον βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου. Ο πρωθυπουργός μίλησε για Master στις πενταετείς σχολές, εξηγώντας ότι πρόκειται για αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό (Μάστερ). Πρόκειται για την ικανοποίηση αιτήματος πολυτεχνικών σχολών με ταυτόχρονη επίλυση του αντίστοιχου προβλήματος επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Στη συνέχεια, εξήγγειλε τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ειδικότερα, Το TEI Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά  συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη των στόχων τους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρόθεσή της κυβέρνησης είναι, μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, να δημιουργήσουν τα δυο αυτά Ιδρύματα ένα νέο ΑΕΙ. Το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Στο πλαίσιο αυτού του Πανεπιστημίου θα δημιουργηθούν και διετής δομές που θα παρέχουν διπλώματα Ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, δίνονται 65 εκατ. ευρώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018.Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των Πανεπιστημίων.

Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση-Ειδική Αγωγή

Αλλαγές έρχονται όμως και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, ανανεώνεται ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την τοποθέτηση, στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της μάθησης αντί για την εξέταση.

Γίνεται υποχρεωτική η 14χρονη εκπαίδευση, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το νήπιο και το προνήπιο, ώστε κανένα παιδί από 4 ετών και άνω να μην μένει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων σχολείων. Με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές. Μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, προκειμένου σε βάθος διετίας ο αριθμός τους να μην υπερβαίνει τους 22 ανά τμήμα. Και δημιουργείται από το Σεπτέμβριο δίκτυο συστήματος σχολικών βιβλιοθηκών, στο οποίο σε πρώτη φάση θα ενταχθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σχολεία από όλη τη χώρα. Δημιουργούνται ακόμα 2 καλλιτεχνικά σχολεία και 3 μουσικά, τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με τα υπάρχοντα, 11 νέα ειδικά σχολεία σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής. Ενώ σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις έρχονται10.700 αναπληρωτών καθηγητών ειδικής αγωγής για το ερχόμενο σχολικό έτος, ενώ φέτος οι σχετικές προσλήψεις ήταν 8.500 και θα ακολουθήσει προσαρμογή των ωρολόγιων προγραμμάτων των ειδικών δημοτικών σχολείων και των ειδικών νηπιαγωγείων με αυτά των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης.

 

Μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ακούσαμε, έκπληκτοι, τον πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται για τα “κατορθώματα” της Κυβέρνησής του στον χώρο της Παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό ενώ, ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί τα πρότυπα σχολεία, έχουν υποβαθμιστεί τα ολοήμερα σχολεία, έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Μπαλτά – Κουράκη για τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, έχουν επιστρέψει οι αιώνιοι φοιτητές», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ακούσαμε τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ακοστολόγητες παροχές για όλους, σε ένα κρεσέντο υποτιθέμενης ευαισθησίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές που σηματοδοτούν την οπισθοδρόμηση και ακυρώνουν την αναπτυξιακή προοπτική των Ανώτατων Ιδρυμάτων».

 Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ  κάνοντας λόγο για «ανεφάρμοστες υποσχέσεις, χωρίς πράξεις, χωρίς καμία συζήτηση στη Βουλή».Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία από αυτό της Παιδείας, σημειώνοντας: «Επιλέγει πάντα το Υπουργείο Παιδείας για να ξεκινήσει την εκστρατεία παραπλάνησης της κοινωνίας από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος επιβάλλει με το δεύτερο δικό του μνημόνιο που έχει τη δική του υπογραφή. Δείχνει έτσι πόσο υπολογίζει την παιδεία, την αγωνία των μαθητών και το μέλλον των νέων παιδιών».

Αντίδραση υπήρξε και από το ΚΚΕ, και όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περισσός: «Όπως είπε σήμερα και ο πρωθυπουργός στο υπουργείο παιδείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τώρα τρέχει» για να ψηφίσει το 4ο μνημόνιο, που θα κόβει δύο ακόμη συντάξεις, ένα ακόμα μηνιάτικο για όσους έχουν δουλειά, ενώ στην παιδεία θα διατηρήσει μειωμένες τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες, οι οποίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αγγίζουν το 70%, με τον κόφτη να περιμένει στη γωνία για νέες μειώσεις.Τ ρέχει για να γενικεύσει τη μερική απασχόληση στην εκπαίδευση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, να δώσει φθηνούς εργαζόμενους, με την ταμπέλα της μαθητείας, σε εργοδότες που θα επιδοτούνται με ζεστό χρήμα».

Τον προβληματισμό της αναφορικά με για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Παιδεία εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να δεχτεί τη λειτουργία διακομματικού οργάνου για την Παιδεία, τα πορίσματα του οποίου θα πρέπει να δεσμεύουν τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και υπογραμμίζει: «Δεν μπορεί μόνη της η κυβέρνηση να προωθεί αλλαγές που αφορούν τη νεολαία μας και δεσμεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/283060-Oles-oi-allages-se-Demotika-Lykeia-Panepistemia ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...