Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – Νέες εισφορές, αναδρομικά και αποφάσεις του ΣτΕ

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – Νέες εισφορές, αναδρομικά και αποφάσεις του ΣτΕ
Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό - Νέες εισφορές, αναδρομικά και αποφάσεις του ΣτΕ


17/12/2019 – 18:57

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέο σύστημα εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου 2020.

“Βασική συνταγματική επιταγή αποτελεί για το κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του συστήματος, απέναντι στη δημογραφική κρίση και μελλοντικούς δημοσιονομικούς κύκλους”, είπε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης και σημείωσε: “Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης, διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση”.

Μικτό σύστημα

“Η μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού είναι ξεκάθαρα το δημογραφικό. Τα αμιγώς αναδιανεμητικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν όταν έχουμε τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και προβλέπεται το 2070 η σχέση αυτή να μειωθεί περαιτέρω στον 1,25 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο. Άρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης”, τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: “Ήδη, με βραχυπρόθεσμα μέτρα, εργαζόμαστε προς την άμβλυνση των πιέσεων του δημογραφικού. Οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα, η στήριξη των νέων οικογενειών, η παύση του ηλικιακού ρατσισμού, με ουσιαστικό περιορισμό της περικοπής των συντάξεων κατά 60%, στους συνταξιούχους, είναι μέτρα που λαμβάνουμε. Όμως, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση”.

Το νέο ασφαλιστικό

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση φέρνει το νέο ασφαλιστικό. “Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε ο γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου”, επισήμανε παρατηρώντας ότι “οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν απόλυτα τις πάγιες θέσεις της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα, μέσω των υψηλών εισφορών, την απαξίωση της εργασίας μέσα από τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και τη μείωση των συντάξεων μέσω του πλαφόν που επιβλήθηκε”. Όπως υπογράμμισε, «το νέο ασφαλιστικό που θα είναι νόμος του κράτους στις αρχές του 2020 διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη επιλογή των εισφορών που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή. Αλλά και στη μισθωτή εργασία θα ελαφρύνει το ασφαλιστικό βάρος, την ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας και του καθαρού μισθού που παίρνουν στην τσέπη οι εργαζόμενοι. Από το 2020 μειώνονται σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθούν οι εισφορές αυτές κατά 25%, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, για τα πολλά χρόνια εργασίας, ώστε όσα πιο πολλά κατέβαλε κάποιος και για περισσότερα χρόνια τόσο περισσότερα να λάβει ως σύνταξη. Καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που είχε αντισυνταγματικά επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα αναδρομικά

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας” και συμπλήρωσε: “Φυσικά, ως κυβέρνηση, δεσμευόμαστε για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των αναδρομικών και κλειδί για την αποπληρωμή θα αποτελέσει η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, ληξιπροθέσμων και μη, και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων”. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μείωση επιβάρυνσης

“Είναι δεδομένο ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και με το φορολογικό η συνολική μείωση της επιβάρυνσης ελευθέρων επαγγελματιών με εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, θα είναι πολύ σημαντική”, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας. Αναφορικά με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση επέλεξε να την αυξήσει λίγο, και αυτό γιατί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τη σύνταξη που θα λάβουν οι χαμηλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Σωρευτικά, όμως, πληρώνει λιγότερα ο ελεύθερος επαγγελματίας λόγω των φοροελαφρύνσεων”.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες & αγρότες, διαμορφώνεται ένα νέο, καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ επτά διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών και να αλλάζει ελεύθερα την επιλογή του. Στο νέο σύστημα θα υπάρχει μάλιστα πρόνοια για ευνοϊκή μεταχείριση όλων των νεοεισερχόμενων στην ασφάλιση. Τα νέα ποσά εισφορών για την καθεμιά από τις επτά κατηγορίες επαγγελματιών για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας θα είναι τα ακόλουθα: 

Έως 5 έτη ασφάλισης: 126 ευρώ. Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών ασφάλισης: 1η κατηγορία 210 ευρώ, 2η 252 ευρώ, 3η 302 ευρώ, 4η 363 ευρώ, 5η 435 ευρώ και 6η 566 ευρώ.

Εισφορές επικούρησης και εφάπαξ

Διαφορετικά επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών θεσπίζονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά, και για τους περίπου 250.000 μη μισθωτούς που έχουν επικουρική ασφάλιση ή ασφάλιση για εφάπαξ παροχή. Στο νέο σύστημα αποσυνδέεται ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς από τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού των 650 ευρώ που είναι σήμερα και θεσπίζονται τρία επίπεδα εισφορών. Από τα τρία νέα επίπεδα εισφορών, το πρώτο, δηλαδή το κατώτατο επίπεδο, αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που ισχύει με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. 

Συγκεκριμένα, για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης το πρώτο επίπεδο των εισφορών διαμορφώνεται στα 42 ευρώ τον μήνα, το δεύτερο στα 51 ευρώ και το τρίτο στα 61 ευρώ. Να επισημανθεί ότι εξαιτίας ήδη νομοθετημένης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου του 2022, οι παραπάνω εισφορές ισχύουν από 1/1/2020 έως 30/5/2022. Από 1η/6/2022 και μετά, το 1ο επίπεδο διαμορφώνεται στα 39 ευρώ, το 2ο στα 47 και το 3ο στα 56 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για το εφάπαξ, το πρώτο επίπεδο ορίζεται στα 26 ευρώ, που αντιστοιχούν στις σημερινές εισφορές που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί για εφάπαξ, το δεύτερο επίπεδο ορίζεται στα 31 ευρώ και το τρίτο στα 37 ευρώ τον μήνα.

Και σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μόνοι τους να επιλέγουν, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών τους με βάση την εισφοροδοτική τους ικανότητα, ενώ δεν θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αποφάσεις του ΣτΕ

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις της 4ης Οκτωβρίου του 2019 “ξήλωσε” τέσσερις βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίες αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,5 εκατ. αυτοαπασχολουμένων, στο ποσό των 1.300 που είχε τεθεί ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που υπολογίζονται με βάση το νόμο 4387/16 και στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων.

Έτσι, οι ρυθμίσεις που “κλείδωσαν” με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, αφορούν:

α) τη θέσπιση νέων βελτιωμένων, δηλαδή πιο υψηλών, συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης (πάνω από 30), με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων,

β) την αλλαγή του νέου συστήματος εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και

γ) την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιούχους είχαν υποστεί περικοπές επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης των 99 ευρώ.   

Ε. Τσακαλώτος: Θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις εξαγγελίες για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και σημείωσε ότι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται ήδη στην κατώτατη κλάση και συνεπώς θα έχουν μεγάλη αύξηση των εισφορών τους. Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλοι να είναι μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα και να εξηγήσει πώς θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αν όλοι επιλέξουν την κατώτερη κλάση. “Εκτός αν η στρατηγική σας είναι αυτή. Να πάνε όλοι στην κατώτατη κλάση, οι πιο πλούσιοι να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και πάλι να πληρώσουν οι πιο φτωχοί ασφαλισμένοι. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό κάνετε”, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...