Όλες οι αντιδράσεις για την αμερικανική επίθεση στη Συρία

Πολλές ήταν οι χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αμερικανική επίθεση με πενήντα εννέα πυραύλους Τόμαχοκ που εκτόξευσαν στη Συρία, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά.

Ωστόσο, υπήρξαν και χώρες οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά στο στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

Πλήρης υποστήριξη

Την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας στις ΗΠΑ, μετά το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, εξέφρασε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε.

«Κατανοητά» είναι τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ταυτόχρονη έκανε έκκληση για μία «πολιτική λύση» στο Συριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επίσης, πλήρη υποστήριξή στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV.

Σκληρή απάντηση Πούτιν

Ωστόσο, σκληρή ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου για την πυραυλική επίθεση στη Συρία. «Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Προειδοποιήσεις

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών,  Ζαν-Ζακ Ερό,  από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», προσθέτοντας πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τη θέση τους.

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους» συμπλήρωσε.

Θετική εξέλιξη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη με την αμερικανική επίθεση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή» δήλωσε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Αναμενόμενα τα πλήγματα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής στρατιωτικής βάσης ήταν «Περιορισμένα» και «αναμενόμενα» ενώ  πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

Ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» κατήγγειλε το Ιράν τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης από την οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

Έκτακτη σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά η Ρωσία μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της  αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/278321-Oles-oi-antidraseis-gia-ten-amerikanike-epithese-ste-Syria ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...