Δεν αποσύρουν τον προϋπολογισμό του 2017, οι Ιταλοί! Η Κομισιόν, έχει ήδη δείξει την δυσαρέσκεια της που οι Ιταλοί έχουν καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού, με αναπτυξιακή κατεύθυνση, το οποίο όμως αυξάνει και το χρέος της χώρας, το οποίο έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ των 2.25 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο. Η Ιταλία εκτός από την Οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει προβλήματα στο τραπεζικό της σύστημα και την επιβάρυνση, οικονομική και κοινωνική που φέρνουν οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων.
Ο Ματέο Ρέντσι έχει επανειλημμένως, εμφανιστεί έτοιμος ακόμα και για σύγκρουση με την κυριαρχία του Βερολίνου, στα δρώμενα της Ευρωζώνης. «Αν έλθει επιστολή συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού μας, θα κάνουμε ό,τι έκαναν κι άλλες χώρες: Απολύτως τίποτα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Με τις δηλώσεις του από την Νάπολη, στήριξε τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ότι τα έξοδα για την ανοικοδόμηση και την αντισεισμική θωράκιση της Ιταλίας, όπως και εκείνα που αφορούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ.
Η Κομισιόν έβαλε αυστηρό στόχο στην Ιταλία, για έλλειμμα 1,8% το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της δύσκολης προσαρμογής είναι απαραίτητη για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου της χρέους.
Όμως οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν τις ζημιές της κρίσης και όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας, αν δεν πέσουν χρήματα στην αγορά, δεν θα αναστραφεί η υφεσιακή πορεία.
Μάλιστα το σκεπτικό αυτής της δήλωσης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στην ιταλική κυβέρνηση, αφού και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες, ότι εάν δεν αποδεχθούν μία διευρυμένη ευελιξία στο έλλειμμα θα φέρει «την αρχή του τέλους»!
Ο κ. Αλφάνο συνέχισε λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός για το 2017 θα έχει θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και δεν θα αφήσουμε ασφαλώς να μειωθούν εξαιτίας μιας επιστολής της Ευρώπης». Όπως εξήγησε, «στον προϋπολογισμό αυτό υπάρχουν δυο σημαντικά στοιχεία, τα οποία θέλουμε να ληφθούν υπόψη από την Ευρώπη, το πρώτο αφορά τις δαπάνες που αντιμετωπίσαμε μετά τους σεισμούς που έπληξαν την χώρα μας, και το δεύτερο έχει άμεση σχέση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό».
Πηγή: