«Όχι» σε άλλη ελάφρυνση χρέους, λέει ο Ρέγκλινγκ!

Δεν χρειάζεται μείωση το χρέος της Ελλάδας, απαντά ο Κλ. Ρέγκλινγκ στο ΔΝΤ! – Ο ESM δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος, λέει ο Κλ. Ρέγκλινγκ

Δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος, απαντάει μέσω των Financial Times, στο ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η λύση για την Ελλάδα, βρίσκεται στην υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την επιτυχία του 2016, στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Γενικός Διευθυντής του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ESM),  αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε πολύ πρόοδος στο να γίνει η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ανησυχίες και το δράμα, των διαπραγματεύσεων, απαντά στο ΔΝΤ, με άρθρο του στο βρετανικό μέσο, όπου ξεκαθαρίζει, ότι για τον ESM, «η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι λόγος συναγερμού. Ο ESM και ο EFSF, τα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης, έχουν ως τώρα διανείμει 174 δισ. ευρώ στη χώρα. Δεν θα δανείζαμε αυτό το ποσό, αν πιστεύαμε ότι δεν θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην δημοσιονομική  επιτυχία του 2016, τόνισε ότι «ακόμη και η Ελλάδα υπεραπέδωσε, με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των προβλέψεων και πρωτογενές πλεόνασμα», προειδοποιώντας παράλληλα, ότι  «τυχόν πρόσθετες καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις θετικές τάσεις»

Από την άλλη πλευρά, βασιζόμενος στην θέση του για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται άλλη μείωση, όπως υποστηρίζουν η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σχετικά με τις ελαφρύνσεις που ήδη έχουν γίνει, αναφέρει ότι «τόσο οι επίσημοι όσο και οι ιδιώτες πιστωτές έκαναν πρωτοφανείς προσπάθειες για να κρατήσουν το χρέος βιώσιμο. Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει λάβει σημαντικότερη ελάφρυνση. Το 2012 οι ιδιώτες πιστωτές δέχτηκαν κούρεμα διαγράφοντας 107 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές ελάφρυναν σημαντικά τους όρους δανεισμού. Αυτό μείωσε την οικονομική αξία του χρέους κατά 40% περίπου».

Όλα τα παραπάνω, είχαν  αποτέλεσμα, η Ελλάδα να 8 δις ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο, ποσό που ισούται με το 4,5% του ΑΕΠ. Μία ελάφρυνση που προβλέπεται να συνεχίσει για χρόνια, χωρίς να δημιουργείται επιπλέον κόστος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος, τονίζει πως, το πραγματικό κόστος της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη και θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Οι μεικτές χρηματοδοτικές της ανάγκες θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια και θα πέσουν πολύ κάτω από αυτές των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης ως το 2020.

Η λύση για την Ελλάδα, είναι οι μεταρρυθμίσεις

Τα πρόσφατα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πάρθηκαν από τον ESM επίσης βοηθούν. Αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή.

Όμως γιατί στην έκθεση του  ΔΝΤ υπάρχει διαφορετικό συμπέρασμα; «Το Ταμείο ως τώρα δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη». 

«Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, για να προσθέσει ότι με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Αυτή η συνέχεια, στέλνει και θετικό μήνυμα στις αγορές, καθώς σύμφωνα με τον Γερμανό, «οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το πλαίσιο λειτουργίας του ESM και αναγνωρίζουν τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας».

Ο εκβιασμός δουλεύει!

Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, ο ESM, τονίζει ότι «η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανταλλαγή δανείων έναντι των μεταρρυθμίσεων δουλεύει».  Για την επιβεβαίωση αυτής της λογικής, αντιπαραβάλει το παράδειγμα χωρών, που ξέφυγαν από τα μνημόνια. «Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία σήμερα έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και πολύ χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των προγραμμάτων με απαιτητικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...