Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

του Φώτη Τριάρχη

Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνολικά 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ενώ 131 ψήφισαν παρών. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, η οποία επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Πώς ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Θετική ψήφο στην εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας έδωσαν κατά τη δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης,Μίκα Ιατρίδη, Σπύρος Λυκούδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Νίκος Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Παρών ψήφισαν οι Γιώργος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Βύρων Πολύδωρας.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Πάρα τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την περιπέτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της δεύτερης -άκαρπης- ψηφοφορίας για εκλογή ΠτΔ.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε και ότι στην επόμενη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει «παρών» αλλά ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει το “παρών”, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα βρίσκεται απέναντι με την αγωνία των Ελλήνων. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της διαδικασίας.

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας που κόβουν συντάξεις και τρομοκρατούν τον λαό. Με τη νέα χρονιά η χώρα αλλάζει σελίδα. Με πραγματική διαπραγμάτευση και δημοκρατία θα τα καταφέρουμε» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλω να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους. Να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι η ελπίδα έρχεται με την απελευθέρωση της χώρας από τις πολιτικές που επιβάλλουν ξένοι κατακτητές» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Οι ΑΝΕΛ είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι το τέλος» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχει από τους ΑΝΕΛ καμία διαρροή» στην τρίτη ψηφοφορία.

«Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν είναι η άρνησή τους να συμβάλουν στη διατήρηση των υπαρχουσών πολιτικών.

»Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Ψήφισα Σταύρο Δήμα επειδή τον εκτιμώ, έχει μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία και θα βοηθήσει τη χώρα» δήλωσε ο Παναγιώτης Μελάς, εξερχόμενος από τη Βουλή μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Μελάς τόνισε ότι «αν πάμε σε εκλογές, αυτό θα φέρει πίσω την οικονομία και ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί σε χειρότερο δρόμο. «Πάνω από τα κόμματα και τις καρέκλες είναι ο ελληνικός λαός» επεσήμανε.

Τα σενάρια που προηγήθηκαν

Με «ταβάνι» τους 166-168 βουλευτές που αναμενόταν να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ξεκίνησε στις 12.00 στη Βουλή η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία απαιτούνταν 200 ψήφοι.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές συσκέψεις και τα παρασκηνιακά τραπέζια ανεξαρτήτων για τη στάση τους, η εκκίνηση είναι από τον βατήρα των 164 ψήφωνΣτην πρώτη ψηφοφορία αθροίστηκαν οι 155 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τους 5 ανεξάρτητους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Νταβρή, Γρηγόρη Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές συσκέψεις και τα παρασκηνιακά τραπέζια ανεξαρτήτων για τη στάση τους, η εκκίνηση ήταν από τον βατήρα των 164 ψήφων. Χθες άλλη μία ανεξάρτητη βουλευτής που είχε ψηφίσει «παρών» στον πρώτο γύρο, η Μίκα Ιατρίδη, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει Σταύρο Δήμα.

Προστέθηκε έτσι στον κατάλογο όσων άλλαξαν στάση, όπως οι Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος που το είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή μετά το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή, αλλά και ο Παναγιώτης Μελάς.

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος ήταν απών από τον πρώτο γύρο, είχε διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για τη δεύτερη ψηφοφορία, αν και είχε επισημάνει ότι ήταν αποφασιστική η κίνηση Σαμαρά. Στον κατάλογο όσων επρόκειτο να ψηφίσουν υπέρ αναμενόταν να προστεθεί και ο επίσης επιφυλακτικός Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έλειπε από την προηγούμενη ψηφοφορία λόγω θανάτου του πατέρα του.

Οι άλλοι δύο (Ν. Τσούκαλης και Ν. Φούντα) που είχαν επίσης συνυπογράψει την πρωτοβουλία των «8» ήταν δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν την αρχική τους θέση, την καταψήφιση της υποψηφιότητας Δήμα, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή.

Άδηλο τι θα έπρατταν οι πρώην χρυσαυγίτες και νυν ανεξάρτητοι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι τελικά επέλεξαν να υποστηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι ανεξάρτητοι Βασίλης Καπερνάρος και Πάρις Μουτσινάς επέμειναν στο «παρών».

Το Μέγαρο Μαξίμου -που πριν έθετε τον πήχη στους 170- εμφανίζεται ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει ρεύμα για την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο τακτικός ελιγμός Σαμαρά ανανέωσε τη δυναμική εκλογής Δήμα, αν και παραδέχονται ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί τελικά ο μαγικός αριθμός των 180, δεδομένου ότι απαιτείται η μεταστροφή από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ήδη αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές για εκλογική αναμέτρηση στις 25 Γενάρη. Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει ανοικτό, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...