Άνοδος 4,2 δις των επενδύσεων σε ομόλογα Δημοσίου, από ξένους επενδυτές

Άνοδος 4,2 δις των επενδύσεων σε ομόλογα Δημοσίου, από ξένους επενδυτές

Αύξηση κατά 4,2 δις ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, δείχνουν τα του Ισοζυγίου πληρωμών Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.  Η άνοδος κατά 18,4% στις εξαγωγές καυσίμων έφερε βελτίωση στο ισοζύγιο καυσίμων και σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζυγίου αγαθών! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,3 δις ευρώ, (+263 εκατ. ευρώ από το 2017). Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε και υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Σημαντική ήταν η άνοδος των αφίξεων τουριστών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,7% και 4,2%.

Αύξηση 17% στις εξαγωγές αγαθών

 Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν με ρυθμό 16,9% (15,1% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (14% και 10% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος. 

Αύξηση 10,2% των εισπράξεων από τις θαλάσσιες μεταφορές

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της ανόδου κατά 10,2% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών έγινε ελλειμματικό, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 8,9%, καθώς οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι η ταξιδιωτική δαπάνη των κατοίκων στο εξωτερικό.

Τα καύσιμα έριξαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1,9 δις ευρώ, κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος τόσο του ισοζυγίου καυσίμων όσο και του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, και δευτερευόντως στην επιδείνωση των λοιπών επιμέρους ισοζυγίων. 

Κατά 12,7% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,7% και 4,2% αντίστοιχα, και στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο μεταφορών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δις ευρώ, κατά 480 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2017. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 1,7 δις ευρώ, μεγαλύτερο κατά 582 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του πρώτου διμήνου του 2017.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

 Το Φεβρουάριο του 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 460 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,2 δις ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Μείωση κατά 681 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις και repos

Στις άλλες επενδύσεις, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 681 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά τη μείωση (κατά 1,6 δις ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Ισορροπία στις άμεσες ξένες επενδύσεις

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 406 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 405 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην ανάλυση της ΤτΕ, επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που στο τέλος Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν σε 6,6 δις ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329193-Anodos-4-2-dis-ton-ependyseon-se-omologa-Demosioy-apo-xenoys-ependytes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...