Άνω – Κάτω έκανε ο Θεοχάρης τα ελληνικά ομόλογα

Άνω - Κάτω έκανε ο Θεοχάρης τα ελληνικά ομόλογα
Αιτία μια εγκύκλιος του ΓΓ Εσόδων, που μεταφράστηκε στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας και προέβλεπε αναδρομικό φόρο στους κατόχους ελληνικών ομολόγων – Ουδεμία φορολόγηση λέει το υπουργείο Οικονομικών μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.
Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, και σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι απώλειες στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αποδίδονται σε φορολογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (1117/25.04.2014) με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου.
Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

ΥΠΟΙΚ: “Καμία φορολόγηση στην υπεραξία”
Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή και «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...