Άρχισε η «μάχη» για τον β` γύρο στο ΠΑΣΟΚ

Άρχισε η «μάχη» για τον β` γύρο στο ΠΑΣΟΚ

Τη στρατηγική τους για την επόμενη Κυριακή καταστρώνουν οι δύο νικητές- Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης- του πρώτη γύρου, για τη νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς και όπως όλα δείχνουν η διαδικασία θα εξελιχθεί σε εσωκομματική μάχη.

Το πρόσφατο αποτέλεσμα, δίνει ένα σαφέστατο προβάδισμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» δηλώνει πως θα δώσει τη «μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας». Ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα εκφράσει «και όλο τον χώρο των μεταρρυθμιστών της Κεντροαριστεράς» στον β’ γύρο. «Πολιτική αλλαγή και ανανέωση» θα είναι το μήνυμα Ανδρουλάκη ενόψει του β’ γύρου. «Ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ για να πει “όχι” στην κυβέρνηση», εκτιμούν οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά. Σημαντικός σταθμός για την αναμέτρηση των δύο θα είναι το debate που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε στους δύο νικητές ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Ανδρουλάκης: υπαινιγμοί για «τζάκια στην πολιτική

Με αναφορές περί «πολιτικής ανανέωσης», υπαινιγμούς για «τζάκια» στην πολιτική και σχόλια για «αλλαγή γενιάς στο πολιτικό σύστημα», ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε την έναρξη για την αναμέτρησή του με τη Φώφη Γεννηματά στον β’ γύρο της εκλογής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές ότι ο β’ γύρος θα γίνει, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συγκέντρωσε το 50%. «Πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που έδωσαν μήνυμα ότι η παράταξη υπάρχει και ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι μόνοι ηττημένοι», ξεκαθάρισε μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη του ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα υπέρ της κυρίας Γεννηματά.

Όπως ανέφερε με νόημα, στρατηγικός του αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. «Το δίπολο σπάει, αυτό είναι το μήνυμα του λαού (…). Η παράταξη είναι εδώ, εγγυώμαι και τη ενότητα και την πολιτική ανανέωση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα, ισχυρή παράταξη», τόνισε. «Θα φτιάξουμε θεσμικό, όχι αρχηγικό κόμμα στο ιδρυτικό συνέδριο, όλα θα συζητηθούν (…). Τabula rasa (λευκή πλάκα), όλα από την αρχή», ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Υπάρχουμε και θα πρωταγωνιστήσουμε, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», συμπλήρωσε. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι μια παράταξη με ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα σκοτώσει το πελατειακό κράτος και τη δημαγωγία και θα επιλύει ζητήματα όπως η ανεργία και η δημογραφική γήρανση. «Ποτέ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, όλοι έχουμε μια πορεία, δεν εμπορεύομαι ότι θα είμαι εκεί», ξεκαθάρισε στο ενδεχόμενο ήττας του. Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι σε περίπτωση εκλογών και στην πιθανότητα να μη σχηματίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, ο νέος φορέας υπό την ηγεσία του θα συζητήσει προγραμματική συμφωνία «γραμμένη σε πέτρα». «Ειδάλλως δεν μπαίνω σε κυβερνητικό σχήμα για να βάλω πέντε-έξι υπουργούς στην κυβέρνηση», αποσαφήνισε.Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι «βιάζει φορολογικά τη μεσαία τάξη» και ότι λέει ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. «Εγώ δεν πήρα δαχτυλίδι όπως ο κ. Τσίπρας» δήλωσε, υπενθυμίζοντας τη διαδοχή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Αλαβάνο και δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ότι θέλει να γίνει ο «αντι-Τσίπρας» του νέου φορέα.

Σε αναζήτηση συμμαχιών

Στο μεταξύ, τη στρατηγική του β’ γύρου αναζητούν οι δύο νικητές των εκλογών της Κεντροαριστεράς. Επιτελικά στελέχη των δύο νικητών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, για πολλούς, εθεωρείτο αναμενόμενο, αφού ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων δείχνει να προέρχεται από τον χώρο τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι η νίκη της είναι διασφαλισμένη, αλλά εντοπίζουν δύο προβλήματα: Πρώτον, να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στην κάλπη. «Ο φόβος είναι να έχουμε μαζική αποχή με τη σπέκουλα ότι πρόκειται για “πασοκόκοσμο“», ανέφερε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο υπενθύμιζε ότι και στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Δημοκρατία, στον α’ γύρο προσήλθαν περίπου 400 χιλιάδες ψηφοφόροι, αλλά στον β’ γύρο μειώθηκαν σε 334 χιλιάδες. «Ο  κόσμος σηκώθηκε μαζικά από τον καναπέ για να πει “όχι” στην κυβέρνηση», σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι προτεραιότητα ενόψει του β’ γύρου είναι «να κρατηθεί ο κόσμος κοντά μας, να καταλάβει ότι πάμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό».Αναζήτηση συμμαχιών από τους άλλους υποψηφίους αρχηγούς. Φόβος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να φανεί ότι «η Κεντροαριστερά και ο νέος φορέας γίνονται ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη Κυριακή». Χιλιάδες ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν για να ψηφίσουν υποψηφίους αρχηγούς εκτός της Δημοκρατικής Παράταξης είναι αναγκαίο να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στην ίδρυση του νέου φορέα και ότι το στοίχημα του νέου φορέα αφορά όλους, αναφέρουν επιτελικά στελέχη.

Οι χαμένοι του α’ γύρου έδειξαν πολιτικό πολιτισμό, συνεχάρησαν κα αναγνώρισαν τους νικητές, αλλά δεν πρέπει να αποσυρθούν από την εκλογική μάχη και να αποκινητοποιήσουν τους οπαδούς τους, προσθέτουν. Είναι κρίσιμο την ερχόμενη Κυριακή να είναι εξίσου αθρόα η συμμετοχή. Αν οι ψηφοφόροι ιδίως του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη δεν προσέλθουν να ψηφίσουν, θα δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρέπει να φανεί ότι έχουμε εσωκομματική αντιπαπαράθεση» αναφέρουν, με ανησυχία, στελέχη του κόμματος. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χαμένοι της εκλογής δεν θα κάνουν δημόσια δήλωση υπέρ Γεννηματά ή Ανδρουλάκη, αλλά ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να κινητοποιούν τους ψηφοφόρους τους για τη δημιουργία ενός μεγάλου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Ηττημένοι οι Καμίνης και Θεοδωράκης

Χαμένοι της εκλογής θεωρούνται οι κκ Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης. Και οι δύο εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι, συνολικά, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν παρά 22% του ποσοστού στον α’ γύρο, παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρίσιμοι και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αν για τον Γιώργο Καμίνη η τρίτη θέση που κατέκτησε τον καθιστά παράγοντα στον χώρο της Κεντροαριστεράς (13,52%), η αποτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη και η τέταρτη θέση (9,81%) στην εκλογή έγινε αρνητικά δεκτή στο Ποτάμι. Έκπληξη είναι και το γεγονός πως τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν τον ψήφισε ούτε το 10% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, οι οποίοι, προφανώς, προτιμούν την αυτόνομη πορεία του κόμματός του και όχι την συγχώνευση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/309558-Archise-e-mache-gia-ton-b-gyro-sto-PASOK ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...