Έγγραφο-φωτιά: Γιατί ο Σαμαράς δεν ήθελε να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς

Έγγραφο-φωτιά: Γιατί ο Σαμαράς δεν ήθελε να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς

Κατηγορία

kchalkiadakis
Παρασκευή 19/02/2016 – 22:55

Έγγραφο-φωτιά: Γιατί ο Σαμαράς δεν ήθελε να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς

Έγγραφο-φωτιά ξεσκεπάζει τον Σαμαρά που δεβν ήθελε να παραλάβει τη λίστα της Ρηνανίας με τους μεγάλους φοροφυγάδες

Βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό στερέωμα έρχεται να βάλει έγγραφο-φωτιά του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το οποίο αποκαλύπτει ότι τον Οκτώβριο του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει από τις γερμανικές αρχές τη λίστα Μπόργιανς με στοιχεία για 10.588 καταθέτες-οφειλέτες.

Σύμφωνα με το «εμπιστευτικό» έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Kontranews.gr, η συγκεκριμένη λίστα με ονόματα χιλιάδων Ελλήνων που έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό προσφέρθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012, όμως η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά δεν θέλησε να την παραλάβει. Μάλιστα, την απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες μέσω «τηλεφωνικών οδηγιών» του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα!

Όπως προκύπτει, ο κ. Μπούρας ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή στον Έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ Νίκο Πλεξίδα να μην δεχθεί από τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Βάλτερ – Μπόργιανς την ομώνυμη λίστα.

Στην υπόθεση, ωστόσο, εμπλέκεται και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος ήταν ο παραλήπτης του εγγράφου, συνεπώς όχι μόνο γνώριζε αλλά συγκάλυπτε το πρωτοφανές σκάνδαλο όλο αυτό το διάστημα.

Στο έγγραφο – ντοκουμέντο, που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, στην συνέχεια των τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον κ. Κ. Μπούρα απέρριψα ευγενικά προς τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Δρ. Βάλτερ – Μπόργιανς (Dr. Walter-Borjans) την πρότασή του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα.

Ο κ. Δρ. Βάλτερ – Μπόργιανς επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω προς ενημέρωση και κατά την κρίση σας ενέργειες, σύμφωνα με την οποία η πρότασή του παραμένει ανοικτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβερνήσεως. Προς επίρρωση, μάλιστα, επικαλείται την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργού Δρα Β. Σόιμπλε (W. Schauble) σε αυτή του την πρωτοβουλία.

Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για κάθε νεώτερο δύναται προκύψει».

Το επίμαχο έγγραφο, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την τότε κυβέρνηση Σαμαρά και «ξεσκεπάζει» την απροθυμία της να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, εστάλη στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών μετά από σχετική ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα την ερώτηση κατέθεσαν οι εξής βουλευτές: Χρήστος Καραγιαννίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Στάθης Γιαννακίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Αστέριος Καστόρης, Βασιλική Κατριβάνου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Κώστας Μορφίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δημήτρης Ρίζος, Μπέττυ Σκούφα, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου 2012 ο Β. Μπόργιανς απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση να συναντηθεί με τον πρόξενο της Ελλάδας στις 22 Οκτωβρίου 2012 και να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών-φοροφυγάδων».

Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν η πρεσβεία του Βερολίνου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ποιον ήθελε να προστατεύσει ο Σαμαράς με την άρνησή του να παραλάβει τη λίστα της Ρηνανίας, θα το μάθετε αύριο από την Κυριακάτικη KontraNews, που αποκαλύπτει ποιον κολλητό του προσπαθούσε να «γλιτώσει» ο πρώην πρωθυπουργός.

eggrafo_ntokoumento

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...