Έκλεισε το μεγάλο deal του Ελληνικού!

Τρίτη 07/06/2016 – 21:48ΕΣΟΔΑ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΛΕΕΙ Η LAMDA DEVELOPMENT!                                                      Κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών,  έκλεισε και η συμφωνία για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ένα από τα καλύτερα φιλέτα της Δημόσιας περιουσίας, για το οποίο οι ξένοι τοκογλύφοι, επέμεναν στην πώλησή του, αλλιώς δεν έκλειναν την αξιολόγηση!  Κατά την συνήθη πρακτική τους, των εκβιασμών και του μαρτυρίου της σταγόνας για την εκταμίευση των δόσεων, οι τροικανοί καθυστέρησαν τα 7,5 δις ευρώ, που η ελληνική αγορά περιμένει από το τέλος του 2015!
Πόροι αναγκαίοι για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να ξαναμπεί στις ράγες, το τρένο που οδηγεί αρχικά στην ανάκαμψη και στην συνέχεια στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.
Έκλεισε το μεγάλο deal του Ελληνικού! Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά πολλές είναι και οι θέσεις εργασίας που έχουν υποσχεθεί ότι δημιουργήσουν οι επενδυτές, που μπορεί να φτάσουν τις 70.000, οπότε αν συνυπολογιστεί και η πίεση από τους Θεσμούς να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, τότε η συμφωνία, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, που σύμφωνα με τους όρους, είναι το όριο για τις τελικές υπογραφές.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κέρδος για το ελληνικό ΑΕΠ, από την αποκρατικοποίηση, μπορεί να φτάσει και το 2%. Το μνημόνιο που υπεγράφη, ήρθε μετά από απαίτηση των δανειστών, που το έθεσαν ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο κείμενο, περιγράφονται όλες οι αλλαγές στην συμφωνία από το 2014, μέχρι και σήμερα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η Όλγα Γεροβασίλη, είχε δηλώσει, πως χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου και η υπογραφή του μνημονίου δεν σημαίνει και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η διαπραγμάτευση με τους επενδυτές της  Lamda Develοpment, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος, ώστε να διασφαλιστεί το Δημόσιο συμφέρον.
ΤΑΙΠΕΔ: Επένδυση που σφραγίζει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε πως, τώρα, «δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Σχετικά με την βελτίωση στους όρους της συμφωνίας, τόνισε πως, «η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο». 
Η προοπτικές έχουν αναβαθμιστεί με τον Στέργιο Πιτσιόρλα να επισημαίνει πως, «υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη».
Έσοδα 10 δις ευρώ για το Δημόσιο, λέει η Lamda Development!
Από την πλευρά της Lamda Development, τονίζεται πως «η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων».
Οι εκτιμήσεις των επενδυτών, είναι πως η συμβολή του Έργου στο ΑΕΠ. αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Μάλιστα, οι θετικές  επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη αναμένονται μεγάλες, καθώς εκτιμώνται  περίπου ενός εκατ. πρόσθετων τουριστών  κάθε χρόνο.
Η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού
Το τίμημα για το Ελληνικό, είναι 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα «σπάσουν» σε δόσεις.  Πριν σχεδόν δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014, υπεγράφη η σύμβαση και οι επενδυτές κατέθεσαν εγγυητική επιστολή  διετίας,  ύψους 30 εκατ.  ευρώ. 
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε πως οι επενδυτές θα κατέθεταν νέα εγγυητική επιστολή ίση με το αντίτιμο και θα πλήρωναν την πρώτη δόση, των 300 εκατ. ευρώ, μετά από δύο χρόνια θα έδιναν την δεύτερη δόση των 45 εκατ. ευρώ και εννέα χρόνια μετά, θα έδιναν τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ.  Τώρα, με την υπογραφή του νέου μνημονίου κατανόησης, το αντίτιμο προβλέπεται να καταβληθεί νωρίτερα.
Η καθυστέρηση
Σημαντική είναι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, αφού αρχικά τον Νοέμβριο, θα ξεκινούσαν οι εργασίες ανάπλασης, ενώ τώρα,  είναι το ορόσημο για την τελική συμφωνία και υπογραφή της σύμβασης.
Τα ανοικτά θέματα
Αν και όλες οι πλευρές, θεωρούν θετική εξέλιξη την υπογραφή του μνημονίου, ακόμα μένουν ανοικτά πολλά θέματα, για να προχωρήσει το έργο, κάποια από τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν και από την βουλή.
Τώρα, ξεκινά η διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας καζίνο, για την οποία θα πρέπει να γίνει ανοικτός διεθνείς  διαγωνισμός,  παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν έδρα στην έκταση.
Μέσα σε όλα αυτά, οι εξελίξεις με το προσφυγικό, έχουν δημιουργήσει και καταυλισμούς προσφύγων στο Ελληνικό, οι οποίοι μέχρι την εκκίνηση των εργασιών, δεν θα χρειάζονται πια ή θα πρέπει να μεταφερθούν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...