Έκοψαν τη χώρα στη μέση ξανά οι αγρότες

Έκοψαν τη χώρα στη μέση ξανά οι αγρότες

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 16/02/2016 – 21:41

agrotes

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης τους σε διάλογο από την κυβέρνηση, σκληραίνουν τη στάση τους κόβοντας εκ νέου την Ελλάδα στη μέση.

Μέχρι τα μεσάνυχτα αποκλεισμένη από αγρότες της Φθιώτιδας θα μείνει η εθνική οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του Μπράλου.

Το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται στρατηγικής σημασίας γιατί όσο παραμένει κλειστό, η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο να έχει αποκόπτεται κυριολεκτικά στα δύο.

Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των Ι.Χ. πραγματοποιούνταν χθες μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους. Πάντως, νωρίτερα είχαν ανοίξει για λίγη ώρα έναν βοηθητικό δρόμο, επιτρέποντας τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών.

Στη συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας τα οποία βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στο υψηλού συμβολισμού για το αγροτικό κίνημα, Κιλελέρ, μετακινήθηκαν το απόγευμα περί τα 30 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και απέκλεισαν από τις 4 μέχρι τις 6 την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης με το ιστορικό χωριό.

Προηγουμένως, οι αγρότες πέρασαν από τη θέση όπου βρίσκεται το μνημείο του αγρότη, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Μαρίνο Αντύπα και τον αγώνα των αγροτών και εν συνεχεία, προχώρησαν σε αποκλεισμό της διασταύρωσης.

Στο προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας είναι οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες των θεσσαλικών πόλεων.

Στο μεταξύ τα Τέμπη εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον με τους αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Ωστόσο αντιτίθενται στην προοπτική η συνάντηση να γίνει με εκπροσώπων όλων των μπλόκων. Αυτό που επιθυμούν είναι στην συνάντηση που θα κάνουν οι ίδιοι με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 33 μπλόκων που έχουν υπογράψει το κοινό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο συνέταξαν τα μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών και έχουν γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων από την προηγούμενη Τετάρτη.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από άλλα μπλόκα (Νίκαιας κλπ) για το γεγονός ότι προσήλθαν σε διάλογο με το Μαξίμου, οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις.

«Το συντονιστικό των Τεμπών, σε απόλυτη συνεννόηση με αρκετά μπλόκα ανά την Ελλάδα και με σεβασμό στην ταυτότητα των μπλόκων, πήρε την πρωτοβουλία και απέστειλε, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στο γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αγρότες έχουν άποψη και θέση για την επίλυση του αγροτικού θέματος» αναφέρουν.

Όπως σημειώνουν «ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος παράγει πλούτο, θέλει και πρέπει να είναι παρόν γιατί το χρειάζεται η χώρα μας» προειδοποιούν όμως πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί μέτρα και σχέδια που βάζουν «ταφόπλακα» στον πρωτογενή τομέα».

Επ’ αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες και την εθνική οδό Κορίνθου – Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Μαίνεται ο «εμφύλιος»

Βαριές κουβέντες αντήλλαξαν στον τηλεοπτικό αέρα του Mega ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών Γιάννης Παναγής και ο εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας.

«Είσαι “λαγός” κ. Μπούτα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγής για να λάβει την απάντηση από τον εκπρόσωπο του μπλόκου της Νίκαιας «εσύ είσαι λαγός και μάλιστα με 8 πόδια!».

«Ντροπή σου» έσπευσε να προσθέσει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών. «Ντροπή επειδή λέω την αλήθεια», η ανταπάντηση του κ. Μπούτα.

Στη δημόσια αντιπαράθεση παρενέβη και ο Δημήτρης Δημογιάννης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων ο οποίος την Δευτέρα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στο μέτωπο των αγροτών και στη Δυτική Μακεδονία. Η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφεται μόνο από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Κοζάνη. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων επτά μπλόκων δεν συμφώνησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου αγροτών δεν είναι κυρίαρχο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου των Γρεβενών, Στέργιο Τζημιόπουλο, τα επτά από τα οκτώ μπλόκα της περιφέρειας διαχώρισαν τη θέση τους, θεωρώντας ότι «τα βασικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση πρέπει να είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής». Επίσης σημείωσε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο φόρος που έχει επιβληθεί σε κάθε φιάλη εμφιαλωμένου οίνου.

«Κλείδωσε» το ραντεβού

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με αγρότες έχει «κλειδώσει», όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο. Ένα στις 10 Φεβρουαρίου και δύο στις 15 Φεβρουαρίου. Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φωνές αδιαλλαξίας θα παρακαμφθούν, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν τους αγρότες.

Αντίποινα από Βούλγαρους φορτηγατζήδες

Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν χθες ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, σε αντίποινα για την αθέτηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει Έλληνες απεργοί να αίρουν τον δικό τους αποκλεισμό για μερικές ώρες κάθε ημέρα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, επικεφαλής της βουλγαρικής ομοσπονδίας ενώσεων οδικών μεταφορών. «Αυτό που συμβαίνει είναι ταπεινωτικό, ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει άλλο αυτό».

Έλληνες αγρότες αποκλείουν κατά διαστήματα δρόμους που οδηγούν στη Βουλγαρία και αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών ζητούν από τους Έλληνες αγρότες να υποσχεθούν ότι δεν θα αποκλείσουν άλλο τα σύνορα. Βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αποκλεισμοί επρόκειτο να αρθούν ορισμένες ώρες την ημέρα ώστε να μην σχηματίζονται ουρές φορτηγών στα σύνορα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...