Έλεγξε το “Ενεργειακό Ισοζύγιο” σου και μείνε για πάντα αδύνατη!

Της Νατάσας Δ.Τρουμπούκη 

Ποιο είναι το μυστικό αυτών που καταφέρνουν να χάσουν βάρος και στη συνέχεια να το διατηρήσουν;

Ονομάζεται «Ενεργειακό Ισοζύγιο», ή αλλιώς «Ενεργειακή Ισορροπία», και σε αυτό οφείλεται η διατήρηση, η μείωση ή αύξηση του βάρους σου!

Ενεργειακό Ισοζύγιο πετυχαίνεις όταν οι θερμίδες που παίρνεις από όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα που επιλέγεις καθημερινά είναι ίσες, και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση, τις θερμίδες που «καις» με τις σωματικές σου δραστηριότητες, αλλά και για να καλύψεις τις βασικές μεταβολικές σου ανάγκες (π.χ. αναπνοή, καρδιακή λειτουργία κ.λπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, όταν οι θερμίδες που καις είναι περισσότερες από αυτές που παίρνεις από τα γεύματά σου αδυνατίζεις, ενώ όταν οι θερμίδες που τρως είναι περισσότερες από αυτές που καις τότε παίρνεις βάρος. Φυσικά, εννοείται ότι το διαιτολόγιό σου πρέπει να παραμένει υγιεινό και ισορροπημένο, αλλά σε ένα τέτοιο διαιτολόγιο έχουν θέση πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ροφήματα, ειδικά όταν παραμένεις σωματικά δραστήρια!

Έλεγξε το βάρος σου κάνοντας αλλαγές στη διατροφή – αλλά και την άσκηση

Αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν όσοι χάνουν βάρος είναι να μειώνουν τις θερμίδες της διατροφής τους, αλλά μελέτες δείχνουν ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η αύξηση παράλληλα της σωματικής δραστηριότητας, είτε γίνεται μέσα από οργανωμένη συστηματική άσκηση (π.χ. κάποιο άθλημα, γυμναστήριο κ.λπ.), είτε από απλές καθημερινές δραστηριότητες (ακόμα και αν αυτές είναι οι δουλειές του σπιτιού, το παιχνίδι με τα παιδιά ή το περπάτημα), αφενός βοηθά στο να «καίγονται» περισσότερες θερμίδες, αφετέρου «προλαμβάνει» αλλαγές π.χ. στο μεταβολισμό που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους.

Βάλε μέτρο και στη… δίαιτα!
Ίσως το έχεις ξαναβιώσει: όσο πιο «δραστική» και αυστηρή είναι μία μέθοδος αδυνατίσματος, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσεις αρχικά, αλλά τόσο περισσότερες θα είναι και οι…παρενέργειές της. Για παράδειγμα, οι πολύ αυστηρές δίαιτες, όπως αυτές που βασίζονται στις απαγορεύσεις τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα, όπως η υπερκατανάλωση τροφής μετά το τέλος της δίαιτας, και, τελικά, η… επαναφορά στο προηγούμενο βάρος.

Στην πράξη…
…αυτό σημαίνει ότι, αν θέλεις και εσύ να μειώσεις, και στη συνέχεια να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, δεν υπαρχει λόγος να αποφεύγεις μεμονωμένα τρόφιμα ή ροφήματα, ή να υπερκαταναλώνεις άλλα, ούτε να το παρακάνεις στη γυμναστική. Μπορείς πάντοτε να ακολουθείς ένα ισορροπημενο, υγιεινό διαιτολόγιο, στα πλαίσια του οποίου μπορείς να απολαμβάνεις γλυκές ή αλμυρές γεύσεις που αγαπάς, αλλά με μέτρο, στην κατάλληλη συχνότητα και ποσότητα και στο βαθμό που τελικά σου αναλογεί, ανάλογα π.χ. με το πόσο σωματικά δραστήρια είσαι. Κάνε καλές διατροφικές επιλογές, με ποικιλία και μέτρο, έλεγξε τις ποσότητες, και αύξησε την καθημερινή σου σωματική δραστηριότητα, και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...