Έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών και φορολογία «Big Brother» στους λογαριασμούς Εξωτερικού

Έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών και φορολογία «Big Brother» στους λογαριασμούς Εξωτερικού

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 03/03/2016 – 16:00

Μίαρης Θρασύβουλος

Πρακτικές Συμβουλές – Διεθνής Φορολογικός σχεδιασμός

Αν ελπίζουν κάποιοι ότι θα κρύψουν χρήματα θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τα παρακάτω.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζεται για χρήματα στο Εξωτερικό:

Τραπεζικοί λογαριασμοί και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για  φορολογικούς λόγους θεσπίστηκε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/107/Ε.Ε.) και με την σύμβαση ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών του ΟΑΣΣΑ.

    Από το 2017 και σε ετήσια βάση τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πραγματοποιούν αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποστέλλοντας στοιχεία του τρέχοντος έτους 2016.

    Στις ίδιες προθεσμίες λόγω συμμετοχής στην σύμβαση του ΟΑΣΣΑ θα αποστέλλουν στοιχεία και κράτη εκτός Ε.Ε. ενδεικτικά όπως Λιχνεστάιν , Βρετανικοί Παρθένοι νήσοι, Νησιά Κάιμαν, Ισλανδία,Αργεντινή κ.α.

    Από το 2018 και σε ετήσια βάση θα ξεκινήσουν ανταλλαγή πληροφοριών για το έτος 2017 μεταξύ άλλων η Ελβετία , Μονακό,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , Νησιά Μάρσαλ,Σιγκαπούρη,Καναδάς, Κατάρ,Ισραήλ,Ρωσία  κ. α. 

Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται στις φορολογικές αρχές θα περιλαμβάνουν υπόλοιπα λογαριασμών , εισοδήματα από μερίσματα,τόκους , δικαιώματα, μετοχές, κεφάλαια και συμμετέχουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. 

    Η σχετική πληροφόρηση θα περιλαμβάνει κάθε φυσικό πρόσωπο με το όνομα, Διεύθυνση ,ΑΦΜ,τόπο διαμονής και ημερομηνία γέννησης.

    Σημειώνουμε λοιπόν πως οι πληροφορίες δεν αφορούν μόνο τον κύριο του λογαριασμού αλλά και τους συνδικαιούχους joint account , πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες, υπογράφοντες με πληρεξούσια ή καλυπτόμενα πίσω από καταπιστεύματα Beneficial Owners.

Σημαντική για την διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών είναι η εμπιστευτικότητα και η εγγύηση προστασίας προσωπικών δεδομένων που σε περίπτωση παραβίασης ορίζονται πολύ αυστηρές κυρώσεις.

Τονίζεται ότι στην Ελλάδα όλα τα τραπεζικά υπόλοιπα στέλνονται απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα στις φορολογικές αρχές, όπως και πληροφόρηση παρέχουν όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας,με βάσει οδηγιών που έχουν δημοσιευτεί (Πολ. 1033/2014).

Η συμβουλή μας λοιπόν είναι να μην περιμένετε να σας χτυπήσει την πόρτα ο φορολογικός έλεγχος προετοιμάστε τα στοιχεία σας αναζητήστε τις πηγές φορολόγησης και τέλος φτιάξτε το φορολογικό σας προφίλ με βάση το παγκόσμιο εισόδημα σας.

Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και ο χρόνος τεκμηρίωσης είναι πολύ μικρός αν ο φορολογούμενος λοιπόν δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την φορολόγηση των εισοδημάτων η γραφειοκρατία που επικρατεί στις τράπεζες ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά πάνω και από το ελεγχόμενο κεφάλαιο. 

(Πολ.1171/2013)

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρο 66 του ΚΦΕ ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας κατά τον έλεγχο των επιδιδόμενων δηλώσεων δικαιούται: «Να καλεί εγγράφως τον υπόχρεο, ανεξάρτητα αν έχει υποβάλει ή όχι φορολογική δήλωση, να δώσει μέσα σε τακτή και σύντομη προθεσμία, είτε αυτοπροσώπως είτε με εντολοδόχο που ορίζεται με δήλωση του προς την ελεγκτική υπηρεσία, τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να προσκομίσει κάθε λογαριασμό και κάθε στοιχείο που είναι χρήσιμο για τον καθορισμό του εισοδήματος».

Οι διατάξεις αυτές έχουν ανάλογη εφαρμογή και κατά τους ελέγχους από το γραφείο, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 67Α του ΚΦΕ. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 66 του ΚΦΕ, όσοι αρνούνται ή παραλείπουν αναιτιολογήτως να δώσουν πληροφορίες για την εξακρίβωση του εισοδήματος και να διευκολύνουν το ελεγκτικό έργο του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, υπόκεινται στο πρόστιμο που ορίζεται από το άρθρο 4 παράγρ.2 του Ν.2523/1997 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ. Α’ 66/31.3.2011):

«Στους υπόχρεους που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του ΚΦΕ, επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή».

Μίαρης Θρασύβουλος

Φοροτεχνικός

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...