«Έλλειμμα» 5 δις στον ελληνικό ΦΠΑ δείχνει μελέτη της ΕΕ!

«Έλλειμμα» 5 δις στον ελληνικό ΦΠΑ δείχνει μελέτη της ΕΕ!

Μεγάλη υποαπόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, που φτάνει τα 152 δις ευρώ, μόνο το 2015, δείχνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη!   Ειδικά στην Ελλάδα, μόνο το 2015, η απώλεια υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ που αναλογεί στο τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (28,3%) στην ΕΕ! Οι μοναδικές χώρες που είχαν μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ρουμανία με 37,2%) και η Σλοβακία με 29,4%.

 

 Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται φτάνοντας στο 10% από το 2011, με αποτέλεσμα, ως αντισταθμιστικό μέτρο, να αποφασιστεί η αύξηση των συντελεστών του φόρου.

 

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή  Επιτροπής,  ορίζει το «έλλειμμα ΦΠΑ», ως τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ. Το ποσοστό, δείχνει την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης, σε όλη την Ευρώπη, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των εσόδων από τον ΦΠΑ για τους προϋπολογισμούς τους.

 

Ώρα για μεγάλες αλλαγές στο ΦΠΑ λέει η Ευρώπη

 

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ παρουσιάζει βελτίωση, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει των προτάσεων της Επιτροπής, τον Οκτώβριο, για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

 

Ελληνικές αυξήσεις στους συντελεστές

 

Για να μην χαθούν οι στόχοι των εσόδων, στην Ελλάδα, ο εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής στέγασης αυξήθηκε στο επίπεδο του μειωμένου και τα ποσοστά για πολλά τρόφιμα, λιπάσματα και άλλα αγαθά αυξήθηκαν στο κανονικό επίπεδο.

 

Παράλληλα, οι συντελεστές που ίσχυαν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα,  πέρασαν και  σε πέντε νησιά που προηγουμένως είχαν 30% χαμηλότερα ποσοστά. Το αποτέλεσμα ήταν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 1 δις  ευρώ, αλλά τα πραγματικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των συντελεστών αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή και η απόσταση ανάμεσα σε προβλεπόμενα έσοδα και πραγματικά έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 3%, στο  28%.

 

 

Πιέρ Μοσκοβισί: Οι παλιοί κανόνες ΦΠΑ, είναι πια παρωχημένοι

 

 «Τα κράτη-μέλη δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης σε όλη την ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες περί ΦΠΑ χρονολογούνται από το 1993 και είναι πλέον παρωχημένοι» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον ΦΠΑ επί των διασυνοριακών πωλήσεων. «Η μεταρρύθμισή μας θα συμβάλει στη μείωση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 80% και στην επιστροφή στα ταμεία των κρατών-μελών των τόσο αναγκαίων χρημάτων» τόνισε ο ίδιος.

 

Τα στοιχεία της μελέτης

 

 Σε αντίθεση με Ελλάδα (28,3%), Ρουμανία με (37,2%) και Σλοβακία (29,4%), που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά απώλειας εσόδων,  τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5%) και την Κροατία (3,9%).

Σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δις ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επτά κράτη-μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: Το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303147-Elleimma-5-dis-ston-elleniko-PHPA-deichnei-melete-tes-EE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...