Έλλειψη ρευστότητας και «φέσια» Δημοσίου, φέρνουν σε αδιέξοδο την αγορά!

Δευτέρα 11/07/2016 – 15:45

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΝΕΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΚΡΟΥΕΙ ΤΟ ΕΒΕΠ!                                     

Νέα «λουκέτα» απειλούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την αγορά, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν τον Μάιο στα 5,77 δις ευρώ! Με τους ψιθύρους για νέα μεγάλα «κανόνια», εντός του 2016 να αυξάνονται, τον κώδωνα του κινδύνου για το αδιέξοδο της ελληνικής αγοράς, κρούει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ). 

Αν υπολογιστούν μαζί με τα χρέη 5,77 δις ευρώ και το 1,259 δις ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρου, οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες, ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π.

Η αγορά περιμένει με αγωνία την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης, για την πληρωμή των οφειλών με χρήση των χρημάτων της β’ δόσης του μνημονίου ύψους 10,3 δις, από τα οποία σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο τα 3,5 δις θα πέσουν στην ελληνική αγορά, με ρυθμούς 500-800 εκατ. ευρώ το μήνα. 

Αναλυτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, στα τέλη Απριλίου ήταν 6,69 δις ευρώ:

• Τα 2,8 δις ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ ανήκουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

• Τα 1,18 δις ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

• Τα 1,1 δις ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.

• Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

• Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

• Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Από τα 6,69 δις ευρώ τα 5,51 δις ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δις ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές Φ.Π.Α.

Θετικό στοιχείο είναι πως σε σύγκριση με το Μάρτιο η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα, κάτι που όπως τονίζουν  έμπειροι αναλυτές, δείχνει σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ η συρρίκνωση των νέων οφειλών δίνει χρόνο στην πληρωμή των υπολοίπων.

«Αγκάθι» η επιστροφές Φ.Π.Α.

Μεγάλες πιέσεις ασκεί στις επιχειρήσεις η καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ, από το Δημόσιο. Ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος, από την επιβολή των Capital Controls και την συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Τα στοιχεία, δείχνουν πως, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια. Αν και ο χρόνος επιστροφής του Φ.Π.Α. έχει βελτιωθεί αισθητά, ο μέσος χρόνος αναμονής εκτιμάται στις 239 ημέρες.

Τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. δείχνουν πως στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκ. ευρώ.  Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α., οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκ. ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...