Ένας 15χρονος δημιούργησε λογισμικό που κυνηγά τον καρκίνο

Ένας 15χρονος δημιούργησε λογισμικό που κυνηγά τον καρκίνο
Ένα λογισμικό που μπορεί να προβλέπει, με ακρίβεια διπλάσια από τα υπάρχοντα, πόσο ενδέχεται να σχετίζονται οι μεταλλάξεις ενός γονιδίου με τον καρκίνο, δημιούργησε 15χρονος από τις ΗΠΑ, κερδίζοντας την πρώτη θέση και 55 χιλιάδες ευρώ, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας της Intel.
Με ένα πρόγραμμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που αξιολογεί πόσο επιβλαβείς είναι οι καρκινικές μεταλλάξεις σε συγκεκριμένο ανθρώπινο γονίδιο, ο χαρισματικός 15χρονος μαθητής Nathan Han, κατέκτησε την πρώτη θέση (βραβείο Gordon E. Moore), στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας της Intel, για το 2014.

Αφορμή για να αρχίσει ο νέος επιστήμονας από τη Βοστόνη να επεξεργάζεται πιθανά σχέδια που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της νόσου, υπήρξε η διάγνωση μίας καλής φίλης της μητέρας του με καρκίνο στις ωοθήκες. Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Fastcoexist, είναι γοητευμένος από τη βιοπληροφορική εδώ και καιρό.

Τελικά, τον περασμένο Ιανουάριο, o Nathan Han κατέληξε στη δημιουργία ενός προγράμματος που αξιολογεί πόσο επιβλαβείς είναι οι μεταλλάξεις σε ένα από τα πιο καλά μελετημένα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το BRCA1, που έχει βρεθεί ότι σχετίζεται, συχνά, με τους καρκίνους στις ωοθήκες και στο στήθος.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων, αποδεικνύοντας, παράλληλα, τη σημασία της ελεύθερης διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο κοινό, ο Han προγραμμάτισε το λογισμικό που σχεδίασε ώστε να ξεχωρίζει τις διαφορές ανάμεσα στις μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο και σε εκείνες που θεωρούνται αβλαβείς.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα με ποσοστά ακρίβειας 81% στον εντοπισμό μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο, τη στιγμή που οι υπάρχοντες αλγόριθμοι στη διάθεση των ειδικών έχουν ποσοστά ακρίβειας γύρω στο 40%! Μάλιστα, το λογισμικό του Han δεν αποκλείεται, μελλοντικά να προσαρμοστεί, ώστε να αξιολογεί και άλλα γονίδια και νόσους.

Ο 15χρονος ελπίζει να δημοσιεύσει την έρευνά του, αλλά, προς το παρόν, αναζητά δουλειά για το καλοκαίρι, φυσικά, σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο. Όσο για τα 75 χιλιάδες δολάρια (ή 55 χιλιάδες ευρώ) που συνόδευσαν το βραβείο Gordon E. Moore, θα αποταμιευτούν για τα δίδακτρα που θα χρειαστεί για να φοιτήσει, μελλοντικά, στο Πανεπιστήμιο.

Η απονομή στον Nathan Han

Σημειώνεται ότι τη δεύτερη θέση στην έκθεση της Intel πήρε ο 15χρονος Lennart Kleinwort από τη Γερμανία, για ένα μαθηματικό εργαλείο που βελτιώνει λειτουργίες smartphones και tablets, και την τρίτη θέση η 17χρονη Shannon Xinjing Lee από τη Σιγκαπούρη, για την ανάπτυξη ενός ηλεκτροκαταλύτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερες ανανεώσιμες μπαταρίες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...