Ένοχη η υπέρταση και για τη φαλάκρα

Ένοχη η υπέρταση και για τη φαλάκρα
Η υπέρταση έχει σχετιστεί με την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, τον διαβήτη, ακόμα και με τον πρόωρο θάνατο. Αλλά με την τριχόπτωση; Οι επιστήμονες δεν ξέρουν επακριβώς γιατί, αλλά αρκετές μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η πίεση και η φαλάκρα, ιδίως αυτή που αρχίζει σε νεαρή ηλικία, έχουν κάποια σχέση.

Σε μία μελέτη, λ.χ., που δημοσιεύθηκε το 2007 και συμπεριέλαβε 250 άνδρες ηλικίας 35 έως 65 ετών, διαπιστώθηκε ότι η αρτηριακή πίεση «έχει πολύ ισχυρή συσχέτιση» με την ανδρικού τύπου αλωπεκία (έτσι αποκαλείται επιστημονικά η φαλάκρα). Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό όριο των 120/80 mmΗg, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο φαλάκρας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φαλάκρα με την καρδιοπάθεια. Σε μελέτη λ.χ. του 2000, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine», αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι των τελευταίων 11 ετών από 22.000 άντρες.

Όσοι εθελοντές είχαν ήπια φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο, ενώ όσοι είχαν πλήρη φαλάκρα στο ίδιο τμήμα του κεφαλιού είχαν αύξηση του κινδύνου κατά 36%.

Οι συσχετίσεις αυτές, όμως, είναι μόνο συσχετίσεις, δεν αποτελούν απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος. Το πιθανότερο είναι, λένε οι ειδικοί, πως η αλωπεκία αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, που προκαλείται εν μέρει από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, και τους αυξημένους ορμονικούς υποδοχείς στο κρανίο. Παρ΄ όλα αυτά, φαλάκρα και υπέρταση φαίνεται πως συσχετίζονται.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...