Ένταλμα σύλληψης του Μπόμπολα για τις μίζες στην Κύπρο

Ένταλμα σύλληψης του Μπόμπολα για τις μίζες στην Κύπρο

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Δευτέρα 28/03/2016 – 13:04

μπομπολας λεωνίδας

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ – ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στη φυλακή θέλουν οι Κύπριοι τον ιδιοκτήτη του Άκτορα Λεωνίδα Μπόμπολα, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον ανακριτή, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του γιγαντιαίου σκανδάλου για τις μίζες που έπεσαν βροχή προκειμένου η εταιρεία του ομίλου Helector να εξασφαλίσει προνομιακές συμβάσεις από τους δήμους της Κύπρου, τότε η κυπριακή Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του βαρόνου των δημοσίων έργων, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις μαμούθ ύψους πενήντα εκατομμυρίων ευρώ από τον Άκτορα που προβάλλουν οι κυπριακές αρχές δεν είναι άσχετες με τις μεθοδεύσεις των δανειστών οι οποίοι επιδιώκουν να αρπάξουν όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που έστησαν οι έλληνες ολιγάρχες εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπόμπολας έχει αποστείλει τους νομικούς συμβούλους στην Κύπρο προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση και να μεθοδεύσει τις επόμενες κινήσεις του.

ΣΕ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ

Οδηγίες για να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα, έδωσε ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποστηρίζοντας πως δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Μπόμπολα να πηγαίνει αυτοβούλως στη Κύπρο και να παραδοθεί.

Το ένταλμα αφορά μαρτυρίες και στοιχεία, σε σχέση με την πληρωμή μιζών από την εταιρεία Helector, του ομίλου Μπόμπολα σε αξιωματούχους στη Κύπρο, ώστε να επιλεγεί η Helector για την διαχείριση απορριμμάτων παρά το ότι οι τιμές που πρόσφερε ήταν πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους.

Την καταβολή μιζών έχουν επιβεβαιώσει νυν και πρώην στελέχη της Helector, που έχουν συλληφθεί αναφέροντας ότι κανένα ποσόν δεν πληρωνόταν χωρίς γνώση και εντολή του Λεωνίδα Μπόμπολα.

ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ

Κλειδί για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν η κατάθεση του Θανάση Κατρή, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Helector την περίοδο 2002-2013. Ο Κατρής στην κατάθεση του αμέσως μετά τη σύλληψη του ανέφερε ότι οι μίζες δίνονταν σε δημάρχους και αξιωματούχους στη Κύπρο μόνο με έγκριση Μπόμπολα. Η συγκεκριμένη αναφορά ακούστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στο οποίο παρουσιάστηκε ο Κατρής για να εκδοθεί διάταγμα προφυλάκισης του. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Λ. Μπόμπολας ήταν παρών όταν δόθηκαν χρήματα ως μίζες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κατρής έφτασε στη Κύπρο και παραδόθηκε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Ματζουράνη. Την υπεράσπιση του Θ. Κατρή στη Κύπρο ανέλαβε ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης.

Την καταβολή μιζών έχουν παραδεχθεί και τα επίσης διευθυντικά στελέχη της Helector, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Γιάννης Κοκότσης οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν και μάλλον έχουν κάνει συμφωνία να πουν όσα ξέρουν και να μετατραπούν σε μάρτυρες κατηγορίας ώστε να μην καταδικαστούν ή να μετριαστεί η ποινή τους σε περίπτωση καταδίκης. Ο Γιαννακόπουλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε 310.000 ως μίζα.

ΠΗΡΑΝ ΟΛΟΙ

Πριν την κατάθεση του Θανάση Κατρή οι ανακριτές είχαν στα χέρια τους και την κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα (είναι κατάδικος για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ομολόγησε τις μίζες που πήρε και κατονόμασε τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου) Ευτύχιο Μαληκκίδη (κατάδικος και αυτός για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον έφερε σε επαφή με τους Γιαννακόπουλο και Κατρή. Για τον εαυτό του ο Σάββας Βέργας παραδέχθηκε ότι πήρε μίζες 300.000 ευρώ, ενώ έδωσε, όπως είπε, και στον Μαληκκίδη 165.000 ευρώ για να τα μοιράσει με τους υπάλληλους του Κυπριακού υπουργείου εσωτερικών που βοήθησαν στην επιλογή της Helector. Κατονόμασε επίσης ακόμα ένα άτομο για είσπραξη μιζών.

ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΗΤΑ

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές σε κάποιες περιπτώσεις οι μίζες δίνονταν (πάντα σε μετρητά) είτε σε ξενοδοχεία στην Αθήνα είτε στα γραφεία της Helector.

Η συμφωνία που είχε γίνει προέβλεπε ότι θα λάμβαναν 5% από τις πληρωμές που θα γίνονταν στη Helector από τον ΧΥΤΑ Πάφου και θα μοιράζονταν ως εξής: το 40% ο Βέργας, το 30% ο Μαληκκίδης και το υπόλοιπο 30% θα το μοιράζονταν οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών.

Η κυπριακή δικαιοσύνη έχει στα χέρια της και μια σειρά από πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εξέδιδε η Helector προκειμένου να δικαιολογεί τα μεγάλα ποσά που έδινε για μίζες.

Διαβάστε επίσης:

Οι Κύπριοι καταζητούν γενικό διευθυντή εταιρείας του Μπόμπολα γιατί τους έκλεβε επί 10 χρόνια στον ΧΥΤΑ

50.000.000 έφαγε ο Μπόμπολας από τους Κύπριους

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...