Έξι “νυχτερινές” συνήθειες για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο

Έξι “νυχτερινές” συνήθειες για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο
Μήπως υπάρχουν βράδια που μένετε ξάγρυπνοι μπροστά στην τηλεόραση ή «παλεύετε» με την αϋπνία; 
Λίγο το άγχος για τη δουλειά, λίγο οι θόρυβοι της πόλης και ο ύπνος μετατρέπεται σε… μια εφιαλτική κατάσταση! Οι επιστήμονες μαρτυρούν τις νυχτερινές συνήθειες που θα σας προσφέρουν έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο μέσα σε μια – δυο ώρες. Ακολουθήστε τις παρακάτω έξι απλές συμβουλές, γεμίστε τις μπαταρίες σας και απομακρυνθείτε από την «κακή» υγεία…

Καταναλώστε δυο ακτινίδια για γρήγορο ύπνο
Εάν ψάχνετε για ένα σνακ – «φίλο» της υπνηλίας… δοκιμάστε το ακτινίδιο! Ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν το 2011 ότι όσοι τρώνε δυο ακτινίδια μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο κοιμούνται κατά 35% πιο γρήγορα και κατά 13% περισσότερο. Πρόκειται για ένα ζουμερό φρούτο που έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E, που ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη σεροτονίνη, ουσία υπεύθυνη για την ηρεμία και την εξάλειψη του άγχους.

Αποφύγετε τα πουπουλένια μαξιλάρια
Χωρίς ένα βολικό μαξιλάρι, δεν υφίσταται ξεκούραστος ύπνος. Μέσα από ερωτηματολόγια σε 100 ανθρώπους, που ανέφεραν ότι ταλαιπωρούνται από κακή ποιότητα ύπνου, αποδείχθηκε ότι την ευθύνη κρατούν τα άβολα πουπουλένια μαξιλάρια. Μπορεί ο καθένας να «βλέπει» το άνετο μαξιλάρι από άλλη οπτική γωνία, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι στην κορυφή των πιο άνετων μαξιλαριών βρίσκονται αυτά με πολυεστέρα ή λάτεξ.

Τεντώστε τους μύες σας πριν πέσετε στο κρεβάτι
«Ναι» οι κράμπες στα πόδια και το πιάσιμο στην πλάτη είναι ικανά να ανοίξουν την πόρτα στην αϋπνία. Περισσότεροι από το 50% των ενηλίκων –κυρίως οι γυναίκες- υποφέρουν από τέτοιες ενοχλήσεις, καθώς γερνούν. Η λύση σύμφωνα με έρευνα του Journal of Physiotherapy, είναι το τέντωμα του σώματός σας πριν πέσετε για ύπνο. Το τελευταίο «επιμηκύνει» τους τένοντες και τους μύες, μειώνοντας την πιθανότητα για κράμπα. Πιο συγκεκριμένα, καθίστε στο πάτωμα με τεντωμένα τα πόδια και φτάστε με τα χέρια τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Αφεθείτε στον γνωστό και ως «ροζ» θόρυβο
Ίσως μια βρύση που στάζει ή το «κλικ» του ρολογιού να σας έχει αφήσει ξάγρυπνους, αλλά ο «ροζ» θόρυβος, σε αντίθεση με τον γνωστό ως «λευκό», προσφέρει καλύτερο ύπνο. Πρόκειται για ένα είδος ήχου με απόλυτα συνεπή συχνότητα π.χ. ο ήχος της βροχής που πέφτει στη σκεπή ή το θρόισμα των φύλλων. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στην Κίνα, ο «ροζ» θόρυβος κατά τη διάρκεια της νύχτας ρυθμίζει τα εγκεφαλικά κύματα και χαρίζει ξεκούραστο ύπνο. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε το 75% των εθελοντών της έρευνας. Μεταγενέστερες έρευνες, βέβαια, έδειξαν ότι μπορεί να ενισχύσει ακόμα και το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.

Πείτε «ναι» στο τρέξιμο κατά τις βραδινές ώρες
Μήπως αποφεύγετε το τρέξιμο ή το γυμναστήριο μετά τις 9 το βράδυ, πιστεύοντας ότι θα «δυσκολέψει» τον ύπνο σας; Λάθος! Η άσκηση βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και οδηγεί προς τον ποιοτικό ύπνο, όπως ισχυρίζεται το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου σε έρευνα του ’13. Αντίθετα, όσοι προπονούνται έντονα τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι… δεν βλέπουν διαφορά στην ποιότητα του ύπνου τους. Γι’ αυτό, όταν γυρίσετε το βράδυ μετά τη δουλειά, κάντε λίγο jogging στη γειτονιά σας για 15-20 λεπτά και θα απολαύσετε έναν βαρύ ύπνο.

Φέρτε στο μυαλό σας τις θετικές στιγμές του 24ωρου
Όσοι νιώθουν ευγνωμοσύνη για τη ζωή τους και κρατούν ημερολόγιο με ό,τι θετικό συμβαίνει στη ζωή τους… αναφέρουν λιγότερα προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του 2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα οι αρνητικές βραδινές σκέψεις είναι αρκετές φορές ένοχες για την αϋπνία σας. Μια υγιής συνήθεια είναι να γράφετε σε ένα ημερολόγιο ό,τι συνέβη μέσα στο 24ωρομ το οποίο σας προκαλεί ευγνωμοσύνη. Έτσι θα κρατήσετε στα ύψη τη ψυχική σας υγεία.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...