Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές βλέπουν διεθνείς οίκοι και δανειστές

ΑΓΟΡΕΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Έξοδο στις αγορές βλέπουν για την Ελλάδα ξένοι αναλυτές, όμως μετά την μάχη της διαπραγμάτευσης. Μετά τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης,  οι αγορές εκτιμούν πως η χώρα μπορεί να προσχωρήσει στην έκδοση μικρών τίτλων για να δοκιμάσει τα «νερά» των αγορών.  Όλα αυτά, αφού ανοίξουν οι πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  Οι διεθνείς οίκοι, έχουν προβλέψει πως η χώρα μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα, με δανεισμό από τις αγορές το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όμως  εμπόδιο είναι τα νέα σκληρά μέτρα και μη συμφωνία Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος.

Δεν είναι τυχαίο που η εντολή Μαξίμου στα υπουργεία είναι τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα, μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς η μεγάλη μάχη, δεν είναι οι ουρές της πρώτης αξιολόγησης, αλλά η αρχή της δεύτερης. Με τους δανειστές να επιστρέφουν στην Αθήνα της επόμενη εβδομάδα, με σκοπό να ανοίξουν «καυτούς» φακέλους και από τις αξιολογήσεις των δανειστών να εξαρτώνται τόσο η εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δις ευρώ (τα 1,7 δις θα πέσουν στην αγορά) αλλά και η επόμενη δόση του προγράμματος που  σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει λίγο πάνω από τα 6 δις ευρώ.    

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ανώτατοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα,  τα μέλη της κυβέρνησης διαφωνούν ως προς την χρονική στιγμή που η χώρα θα πρέπει να κάνει την έξοδο στις αγορές. Ένας σημαντικός σταθμός στον δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από τα μνημόνια, καθώς αν οι μεγάλοεπενδυτές, ανταποκριθούν θετικά και επιβεβαιώσουν με την αγορά ομολόγων την εμπιστοσύνη τους, τότε η απεξάρτηση από την χρηματοδότηση των Θεσμών θα έχει ξεκινήσει.

Θα είναι ή πρώτη έκδοση για την Ελλάδα από το 2014 και όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «Μπορεί να είναι μια ή δύο μικρές εκδόσεις για να δούμε πώς είναι το κλίμα και να λάβουμε μια τιμή (…) Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την συμπερίληψη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει».

Έξοδο στις αγορές καλοβλέπουν και οι διεθνείς Οίκοι με τον  Άντριου Γουίλσον της Goldman Sachs, να έχει δηλώσει στις 16 Αυγούστους,  «Το 2014 μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά στο παρελθόν … Είναι παλιά ιστορία, κατά την άποψή μας (…) Πάντα πρέπει να βλέπεις μπροστά και να λες ποια είναι η ευκαιρία; ποιοι είναι οι κίνδυνοι; … Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το τι έκανες πριν από έναν χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από πέντε χρόνια».

 Θετική είναι και η JPMorgan, με τον επικεφαλής επιτοκίων, Ντέιβιντ Ταν,  να τονίζει ότι το περιβάλλον των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους που η εταιρεία του ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, από την εταιρία δηλώνουν  «έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης (…) Πρέπει να κοιτάζουμε πίσω και να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας, όμως συνολικά οι επενδυτές πρέπει να βλέπουν μπροστά».

Το βάρος του χρέους 

Εμπόδιο στην έξοδο στις αγορές μπορεί να αποτελέσει το χρέος,  αφού αν δεν υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών ή αν ο ESM δεν προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους, δηλαδή τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο στους δανειστές,  θα φτάσει τα 32 δις ευρώ μέχρι το 2022! Ποσό που α στραγγάλιζε την ελληνική οικονομία που ήδη υποφέρει από τα 13 δις ευρώ που δίνει τώρα.

Ακολουθήστε το μνημόνιο και θα βγείτε στις αγορές, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του,  ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους «πολύ σύντομα»  κάνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και υλοποιήσει τα μέτρα του μνημονίου.  Ο ίδιος  έκανε αναφορά και στην δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, αν ακολουθήσει όσα προβλέπει το πρόγραμμα.

Αν και κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να συμφωνούν, πως αυτό είναι ένα θετικό επόμενο βήμα, η στιγμή που θα γίνει έχει μεγάλη σημασία. Αν γίνει μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μία δυναμική εξόδου από την κρίση. Από την άλλη, αν γίνει βιαστικά ή σε αρνητική συγκυρία, χωρίς την στήριξη των εταίρων, μπορεί να έχει την τύχη της προσπάθειας του 2014. Και το 2014 η  Ελλάδα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα, αλλά οι τιμές τους βούτηξαν πολύ γρήγορα και διαπραγματεύονται ακόμα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Μάλιστα οι επενδυτές που τα αγόρασαν ακόμα έχουν απώλειες αφού η   απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 8%, αρκετά κάτω από το επίπεδο του 19% που έφτασε στα μέσα του 2015. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται υψηλότερα από το 6% με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014.
 

Το μεγάλο εμπόδιο, που μπορεί να εξελιχθεί και σε κρυμμένη ευκαιρία, είναι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εκεί, οι δανειστές θα εξετάσουν την πρόοδο στην υλοποίηση 45 προαπαιτούμενων, ενώ αναμένεται πως θα προηγηθεί μάχη στην διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά και το άνοιγμα των αγορών.

Ομόλογα ύψους 35 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μπουν στο QE

Όπως επισημαίνεται για να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογα, του ελληνικού Δημοσίου,  η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση. Το αρνητικό σενάριο, που έχει διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες, προβλέπει μία παρατεταμένη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην αρχή του 2017. Στο QE θα μπορούσαν να μπουν ομόλογα ύψους 35 δισ. ευρώ, μία σημαντική ένεση ρευστότητας για την ελληνική Οικονομίας αι μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Το ποσό δεν μπορεί να ανέβει περισσότερο καθώς η ΕΚΤ έχει όριο στο 33% στις αγορές, ανά εκδότη.  

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος «Η συζήτηση με τον ESM προχωρά και σε αυτή τη φάση εξετάζουμε την μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους».

Ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση χρέους ως τα τέλη του έτους. Αυτό γιατί μέχρι τότε, το ΔΝΤ και η  ΕΚΤ θα έχουν ετοιμάσει τις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του  χρέους. Δίχως βιώσιμο χρέος, το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του προγράμματος.

Από την πλευρά της  ΕΚΤ, ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα με το ΔΝΤ, η Τράπεζα κάνει τη δική της εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...