Έριξαν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στην μάχη κατά του Ζίκα

Κουνούπια

Χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν στη δυτική ακτή των Νησιών Κέιμαν, με σκοπό την προστασία των κατοίκων από ασθένειες όπως ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.

Το έργο, το οποίο επρόκειτο να αρχίσει στις 14 Ιουλίου, καθυστέρησε κατά δύο εβδομάδες, λόγω αντιδράσεων ορισμένων κατοίκων που προσπαθήσαν να σταματήσουν νομικά την απελευθέρωση των κουνουπιών.

Τα 20.000 κουνούπια απελευθερώθηκαν από 20 μικρά πλαστικά δοχεία, το καθένα από τα οποία περιείχε 1.000 κουνούπια, και αφέθηκαν να εκπληρώσουν το σκοπό τους, να ζευγαρώσουν με άγρια θηλυκά κουνούπια του είδους Aedes aegypti.

Οι απόγονοι των γενετικά τροποποιημένων αρσενικών και των άγριων θηλυκών δεν θα φτάσουν ποτέ στην ενηλικίωση και δε θα αναπαραχθούν, μειώνοντας έτσι τον πληθυσμό των κουνουπιών που είναι υπεύθυνα για επικίνδυνες ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με το έργο, καθώς υπάρχει επείγουσα ανάγκη από την άποψη της δημόσιας υγείας», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο διευθυντής της Κλινικής Δημόσιας Υγείας που απελευθέρωσε τα κουνούπια, Μπιλ Πέτρι.

«Πρέπει να φέρουμε το έργο και πάλι στο προσκήνιο και να θέσουμε σε εφαρμογή τα προληπτικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για τη μείωση του κινδύνου της μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και για τους επόμενους αρκετούς μήνες, σε μια περιοχή 300 στρεμμάτων, με την απελευθέρωση 100.000 έως 200.000 γενετικώς τροποποιημένων κουνουπιών με την ίδια μέθοδο, τρεις φορές την εβδομάδα από φορτηγά με κατάλληλο εξοπλισμό.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...