Έρολ Ουσέρ: Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στη «χρυσή εποχή»

Έρολ Ουσέρ: Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στη «χρυσή εποχή»

Ηθική Οικονομία, ένα βιβλίου πρόταση για απόδρασης, από τα σημερινά αδιέξοδα.

Και όμως η ηθική μπορεί να σώσει την Οικονομία! Ο διάσημος Τούρκος οικονομολόγος και επενδυτικός τραπεζίτης Ερόλ Ουσέρ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ηθική Οικονομία» στην Αθήνα, υποστήριξε ότι όχι μόνο η ηθική και η οικονομία δεν είναι έννοιες ασύμβατες αλλά ότι, το να τηρεί κανείς ορισμένες θεμελιώδεις ηθικές αρχές μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση σε αυξημένη κερδοφορία, ανάπτυξη και ευρωστία.

Σε μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση, στη Στοά του Βιβλίου, ο πρωτοπόρος οικονομολόγος αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα οικονομικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία και μαζί με ένα πλούσιο πάνελ από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και εκπροσώπους από την πολιτική και τον χώρο της αγοράς, έδωσαν μία νέα οπτική στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση μπορεί να ξεκίνησε ως μία παρουσίαση βιβλίου για την Οικονομία, αλλά έκλεισε ως ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών, με απαντήσεις για τα σύγχρονα αδιέξοδα τόσο των επιχειρήσεων, αλλά και της καθημερινότητας των καταναλωτών. Με το βιβλίο του, ο κ. Ουσέρ, το οποίο έγραψε στην καρδιά της παγκόσμιας κρίσης, εντόπισε τις παθογένειες του φιλελευθέρου καπιταλισμού, αναδεικνύει τις ηθικές αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και προχωρεί στην παρουσίαση του οράματός του για την “Ηθική οικονομία” με τρόπο ευσύνοπτο, ξεκάθαρο και απλό. Όπως επισημάνθηκε και στον πρόλογο της παρουσίασης είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εγχειρίδιο περί οικονομίας, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ειλικρινή επίκληση στην ελπίδα, στον κοινό νου και, πάνω απ’ όλα, στην ανθρωπιά που παραμένει η πιο ακριβή δύναμή μας ακόμα και – ή ειδικά – σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η δική μας.

Για το βιβλίο μίλησαν :

  • Ο Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής Οικονομικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Οικονομικών

  • Η Στέλλα Κυβέλου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Αρχιτέκτων-μηχανικός EMΠ, Διδάκτωρ Γεωγραφίας και Χωροταξίας από το Πανεπιστήμιο Université Paris-Sorbonne

  • Ο Νίκος Ρωμανός, Επιχειρηματίας, MBA, BA Phychology, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

  • Ο Λάμπρος Ρώσσης, Επιχειρηματίας, Γραμματέας Μεταφορών & Δικτύων ΠΑΣΟΚ

  • Ο Νίκος Κόλμαν, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου

  • και η γνωστή δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, που ανέλαβε τον συντονισμό της παρουσίασης.

Σε μία ζωντανή συζήτηση για την Οικονομία και τον άνθρωπο, τόσο κατά την παρουσίαση, όσο και μετά, όταν ο κόσμος είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει τους ομιλητές και να τους θέσει ερωτήματα, το ενδιαφέρον άγγιξε και θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, όπως η προσπάθεια της Ελλάδας να προσεγγίσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό και η δύσκολη διαδρομή που ακολουθήθηκε στην περίοδο των μνημονίων. Ο κ. Ουσέρ, απάντησε τόσο στο κοινό, όσο και στα ΜΜΕ, που κάλυψαν την εκδήλωση ότι « ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου μπορώ να πω ότι περισσότεροι Τούρκοι θα επενδύσουν εδώ, καθώς πιστεύουμε πάντα στην γειτονική Ελλάδα, ακόμη και στους δύσκολους καιρούς του 2010. Πάντα, Τούρκοι επενδυτές επέλεγαν την Ελλάδα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, στον τουρισμό, στα λιμάνια, σε πολλές εμπορικές εταιρείες».

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στη «χρυσή εποχή»

 

Όπως επισήμανε στον πρόλογό της, η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, ο κ. Ουσέρ, είναι ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος που με με γάλο ζήλο και επιμονή έχει συμβάλει στην σύσφιξη των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και όπως είπε ο ίδιος, σε δήλωσή του στο zougla, «θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλοί με τους γείτονές μας και πιστεύω, συστήνω στον κόσμο ανεπιφύλακτα να επενδύσει στην Ελλάδα». Τέλος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στη «χρυσή εποχή», προσελκύοντας μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μια προσέγγιση που φέρνει στο επίκεντρο τον άνθρωπο

Τον Πρόλογο του βιβλίου Ηθική Οικονομία, υπογράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Στην επιστολή που έστειλε στον διακεκριμένο οικονομολόγο γράφει, «Αγαπητέ Ερόλ Ουσέρ, Σας ευχαριστούμε που είχατε την καλοσύνη να μας στείλετε την τουρκική και αγγλική έκδοση του έργου σας «Ηθική Οικονομία». Η έννοια της Ηθικής περικλείει όλους τους τομείς της ζωής μας και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Πιστοί στον λόγο του Θεού, θεωρούμε ότι μια προσέγγιση η οποία φέρνει στο επίκεντρο της οικονομίας του τον άνθρωπο και τη Δημιουργία συντελεί στη σταθεροποίηση της ίδιας της οικονομίας και γεννά τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ευημερία. Σας συγχαίρουμε για το έργο σας και για την επικείμενη έκδοσή του στην Ελλάδα και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στις εν γένει δραστηριότητές σας».

Ερολ Ουσέρ: Δεν μετράει μόνον η δημιουργικότητα

Όπως τονίζει ο ίδιος ο κ. Ουσέρ, στο κεφάλαιο με τίτλο «Δεν μετράει μόνον η δημιουργικότητα», υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι διαφημίσεις οδηγούν τον κόσμο σε μόνιμη κατανάλωση. Αν ισχύει αυτό, δεν θα έπρεπε να τις επαινούμε αντί να είμαστε καταδικαστικοί; Ο τρόπος που καθοδηγούμαστε στην κατανάλωση έχει ανοίξει τις πόρτες του «παραδείσου» της ευημερίας. Εάν δεν επιθυμούμε να χάσουμε τον παράδεισο, αυτός πρέπει να κερδίσει ηθική αξία. Η οικονομία μας χρειάζεται τη μηχανή του μάρκετινγκ για ν’ αλλάξει τον συσχετισμό. Χωρίς αυτή τη μηχανή, η ευημερία παίρνει τον κατήφορο. Σήμερα, η μηχανή της επικοινωνίας έχει παραλύσει. Δε γνωρίζουμε για πόσο διάστημα μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την κατανάλωση μέσω της διαφήμισης.

Ο Ερόλ Ουσέρ

Ο Έρολ Ουσέρ είναι από τους γνωστότερους Τούρκος επιχειρηματίες, ένας οικονομολόγος με ευρεία δραστηριότητα στην παγκόσμια Οικονομία, που έχει ολοκληρώσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών και με ελληνικές επιχειρήσεις. Τον τελευταίο καιρό, αναφέρεται συχνά στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς εκτός από την ανάλυση για το μέλλον της Ενέργειας, που πραγματοποίησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις υπέρ της θετικής δυναμικής της ελληνικής Οικονομίας στην προσέλκυση επενδύσεων και της εξόδου από την δύσκολη εποχή των μνημονίων.

Ο γνωστός Τούρκος επιχειρηματίας Ερολ Ουσέρ, ως Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Τουρκίας, τέθηκε επικεφαλής των επιτροπών για την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τουReal Estate, του Τουρισμού, του Πολιτισμοί και της Οικονομίας. Ο ίδιος, τόνισε ότι θα συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις για τις τρίτες χώρες. Ο κ. Ουσέρ, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της USERDanismanlik, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιριών επενδυτικής τραπεζικής της Τουρκίας. Γέννημα θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης , είναι επιχειρηματίας, ιδρυτής, πρόεδρος και μέλος πολλών οργανισμών, όπως το Διεθνές Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, το TUGIAD, το TESEV, το TEMA, η Λέσχη της Ρώμης και η Λέσχη της Βουδαπέστης . Υποστηρίζει και προωθεί ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικολογικών θεμάτων, δικαιωμάτων του παιδιού και, βέβαια, ηθικής οικονομίας, με την ελπίδα ότι οι πρόοδοι που σημειώνονται κατά τον 21ο αιώνα σε αυτούς τους τομείς θα αποβούν προς όφελος όλων.

Στέλλα Κυβέλου: Βιβλίο τροφή για σκέψη, πρόταση για διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα.

Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλλα Κυβέλου, στον σχολιασμό της για το βιβλίο «Ηθική οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο αυτό, πρώτα απ’όλα, προτείνει τρόπο διαφυγής μας από τις υφιστάμενες, αλλά και κυρίως επερχόμενες, οικονομικές και κατά συνέπεια και κοινωνικές κρίσεις που προέρχονται από τη σημερινή διαχείριση της ανισότητας – ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις του συγγραφέα, αυτές αποτελούν τροφή για σκέψη. Άλλωστε ένα βιβλίο οφείλει πρωτίστως να ανοίγει δρόμους σκέψης.

Δεύτερον, μας οδηγεί σε υπαρξιακές διερωτήσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, αιτία των οποίων είναι πρώτιστα ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, ως άτομα και ταυτόχρονα ως μέλη της κοινωνίας.

Αρκεί βέβαια να ορίσουμε τι είναι αυτό το «ηθικό», τι είναι το «καλό» και τι είναι το «ωραίο». Έννοιες που αναπέμπουν στη διερεύνηση του βαθύτερου Είναι μας. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω οτι ίσως το χρησιμότερο χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου να είναι πως μας καλεί σε υπαρξιακές διερωτήσεις. Αξίζει να τις τολμήσουμε…πλούσιοι ή φτωχοί, άπληστοι που αποδυόμαστε στο «κυνήγι του πλουτισμού» ή εγωιστές….ευτυχείς ή λιγότερο ευτυχείς, κοινωνικά καταξιωμένοι ή άσημοι…

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330776-Erol-Oyser-E-ellenike-oikonomia-tha-epistrepsei-ste-chryse-epoche ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...