Έρχεται νόμος- πλαίσιο για ενοίκια τύπου Airbnb

Ξεπέρασε το 1 δις ευρώ η Οικονομία διαμοιρασμού!

 Πάνω από 1 δις ευρώ έχει φτάσει ο τζίρος της συνεργατικής οικονομίας ή της Οικονομίας διαμοιρασμού και στην Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρές ανοδικές τάσεις.  Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοθετική διάταξη που θα ρυθμίσει το τοπίο της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουρισμό, αποτελώντας παράλληλα τον οδηγό για τη ρύθμιση και άλλων υπο-τομέων της οικονομίας διαμοιρασμού το επόμενο διάστημα.

Όμως τι είναι η Οικονομία διαμοιρασμού;

Παραδοσιακά, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα και είναι δικά τους και εκεί τελειώνει το θέμα. Όμως με την Οικονομία Διαμοιρασμού, οι καταναλωτές μπορούν να μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες  χωρίς ενδιάμεσους, μέσω διαδικτύου, μειώνοντας έτσι το κόστος και αποκτώντας νέες εμπειρίες. Τέτοιο παράδειγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό είναι το Ι.Χ.  Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε την ανταλλαγή σπιτιού, την ενοικίαση καταλυμάτων για ανταλλαγή φοιτητών, την ανταλλαγή βιβλίων και του Ι.Χ.

Δηλαδή, ο Χ αγοράζει ένα αυτοκίνητο και κάθε πρωί που πηγαίνει στην δουλειά του και κάθε απόγευμα που επιστρέφει σπίτι του, μεταφέρει και τον συνεργάτη του που δεν έχει ο ίδιος όχημα, αλλά μπορεί να συνεισφέρει με κάποιον άλλο τρόπο π.χ. αγορά καυσίμων κ.α.  Με αυτόν τον τρόπο, εξυπηρετούνται και οι δύο, ξοδεύουν λιγότερα καύσιμα, πληρώνουν λιγότερους φόρους και το σύνολο της Οικονομίας γίνεται πιο αποτελεσματικό. Αυτό το μοντέλο που περιγράψαμε για δύο ιδιώτες, μπορεί να ισχύσει και για επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα του Τουρισμού και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, τονίζεται ότι αυτή η προσπάθεια δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, το υπουργείο, έχει ήδη προβεί σε μια σειρά παρεμβάσεων ενώπιον των αρμόδιων ομάδων εργασίας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., ώστε να διασφαλιστεί η οικονομικά ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με πολλούς να βλέπουν το μέλλον της Ανάπτυξης να έρχεται από αυτή την αγορά, η κυβέρνηση βλέπει πως η συνεισφορά της στα τουριστικά και οικονομικά μεγέθη της οικονομίας θεωρείται σημαντική, και επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή της, θεσπίζοντας όμως παράλληλα σαφείς κανόνες για τη λειτουργία της, προστατεύοντας το σημαντικό για την ελληνική οικονομία τουριστικό προϊόν και εξασφαλίζοντας δημόσια έσοδα.

Οι τρεις άξονες Ανάπτυξης της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Συνεργατικής)

Σε αυτό το πλαίσιο τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, πρόκειται να εισάγουν στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τους εξής βασικούς άξονες:

1. Να καθοριστούν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.

2. Να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

3. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...