Έρχεται “ρεκτιφιέ” στο νόμο Κατσέλη – 6 αλλαγές βάζουν στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Έρχεται “ρεκτιφιέ” στο νόμο Κατσέλη – 6 αλλαγές βάζουν στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

χρέη

Οι σημαντικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη (Σταθάκη), θα τεθούν αύριο στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, με τα αρμόδια υπουργεία. Αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο και αναμένεται να δυσκολέψουν σημαντικά την ένταξη στην προστασία του νόμου για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σύμμαχος στις εξελίξεις, είναι οι τράπεζες, που εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός όσων έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στο νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά προσπαθούν να τις αποφύγουν. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι «μπαταχτσήδες» έχουν το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το 11% από αυτούς να θεωρούνται ως κατά συνείδηση στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις από την ΕΚΤ για να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς τους πλειστηριασμούς και να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν συνολικά 11 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, ενώ αν προστεθούν και οι περιστασιακοί κακοπληρωτές, δηλαδή όσοι πληρώνουν περιστασιακά το δάνειο τους το οποίο κοκκινίζει και ξανακοκκινίζει τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 5 δις ακόμα, στα 16 δις ευρώ!

Έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν είναι μόνο όσοι είδαν τα οικονομικά τους να καταρρέουν λόγω μνημονίων, αλλά και επιχειρηματίες που συνεχίζουν να κερδίζουν παρά την κρίση, αλλά αντί να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, έκρυψαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό!

Για να ξεκολλήσουν οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που έχουν “φρακάρει” τα ειρηνοδικεία στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών του φθινοπώρου, είχα συμφωνηθεί αλλαγές στο νόμο, που θα κλείσουν την πόρτα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τροποποιήσεις που συμβαδίζουν με την λογική της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ-SSM) που θέλουν επιτάχυνση των ρυθμίσεων, των πωλήσεων και αναγκαστικής είσπραξης των δανείων. Ανάμεσα στις αλλαγές που έρχονται περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Άνοιγμα των λογαριασμών με άρση του τραπεζικού απορρήτου, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.

  • Όσοι βρεθούν να έχουν κρύψει περιουσιακά στοιχεία, δεν τα δήλωσαν ή τα έκαναν γονική παροχή με δόλο, για να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης στο νόμο.

  • Επανεκκίνηση καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, αυτόματα και χωρίς νέα δικαστική απόφαση.

  • Αν δανειολήπτης εκδιωχθεί από την προστασία του νόμου, θα επιβαρύνεται με όλους τους τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η υπόθεση εξετάζονταν για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

  • Αυτόματα θα τίθενται εκτός νόμου, όσοι δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο, μετά από δύο αναβολές της υπόθεσης.

  • Στην κατεύθυνση της ταχύτερης ολοκλήρωσης των διαδικασιών, ο αιτών θα υποχρεούται να ζητήσει νέα δικάσιμο, μέσα σε τριάντα ημέρες, αλλιώς χάνει το παράθυρο ένταξης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323039-Erchetai-rektiphie-sto-nomo-Katsele-6-allages-bazoyn-sto-stochastro-toys-strategikoys-kakoplerotes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...