Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς 1,7 εκατομμυρίων εργαζομένων

Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς 1,7 εκατομμυρίων εργαζομένων
Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές που έρχονται από την 1η Ιουλίου φέρνουν αυξήσεις – έστω και μικρές – σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Η αύξηση αυτή προκύψει από τη μείωση 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ θα έχει αύξηση σχεδόν 100 ευρώ το χρόνο, ενώ για έναν μισθό κοντά στα 1.500 ευρώ η αύξηση είναι 180 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι:

Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί, για τελευταία φορά, το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Μετά την καθιέρωση του γενικού οικογενειακού επιδόματος, οι περισσότεροι θεωρούν ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ» που, εκτός των άλλων, συντηρούσε και την (αθέμιτη) πρακτική επιχειρήσεων να μετακυλίουν στον ΟΑΕΔ την υποχρέωση καταβολής του.

Η εργοδοτική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Οι εισφορές που μειώνονται είναι:

Η εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%. Στο εξής η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) στο 0,12% ενώ η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ θα είναι 0,10%.

Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας από 0,80% σε 0,25%.

Η συνολική μείωση των εισφορών, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση που έγινε στα τέλη του 2012 (-1,1 ποσοστιαία μονάδα από τις εργοδοτικές εισφορές σε ΟΕΚ και Εργ. Εστία) φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγώντας σε «ελάφρυνση» του μέσου κόστους ασφάλισης στο ΙΚΑ στο 11,43% στη διετία. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, πάντως, την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω μείωσης κατά ακόμη 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο του 2015.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...