Έτσι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους

Έτσι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους

Τι είπαν ΔΝΤ και Γερμανία για το χρέος, στον Καναδά

 

 Το πολιτικό παιχνίδι της Γερμανίας, καθυστερεί τη συμφωνία για το χρέος. Στο Washington Group που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Γουίσλερ του Καναδά οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομικά κρατών μελών της Ευρωζώνης, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία, αλλά όπως τόνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών, υπήρξε πρόοδος. Μπήκαν οι βάσεις ώστε, τόσο στα τεχνικά κλιμάκια που θα «ροκανίσουν» τα σενάρια της ελάφρυνσης, όσο και στο EuroWorking Group της Πέμπτης, να βγει λευκός καπνός. Προς το παρόν, αυτό που φάνηκε από το τελευταίο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης, είναι ότι οι διαφορές ΔΝΤ – Γερμανίας παραμένουν, αλλά όλοι δεσμεύτηκαν για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 21η Ιουνίου.

Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το «ΔΝΤ vs Βερολίνο» είναι μόνο για τίτλους. Στην πράξη, όσο εξειδικεύεται η συμφωνία, τόσο περισσότερο φαίνονται οι πιέσεις από τους άλλους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του, για οπισθοβαρή ελάφρυνση (20% τώρα και 80% σε βάθος χρόνου), με αξιολογήσεις και μέγιστη επιμήκυνση αποπληρωμών τα 5 έτη.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάνει προσπάθειες για να κλείσει το κεφάλαιο Ελλάδα, ώστε η Ε.Ε. να επικεντρωθεί στους άλλους κινδύνους που καραδοκούν, ο Προέδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιμένει για την προληπτική γραμμή πίστωσης, ώστε να διασφαλίσει τις τράπεζες, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής ESM έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το χρέος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, υποστηρίζει την σημασία που έχει η ελάφρυνση για την προστασία της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής Οικονομίας.

Το ζήτημα του ΔΝΤ, είναι πιο πολύπλοκο από το αν θα είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Το κομμάτι της χρηματοδοτικής συμμετοχής του με 1,6 δις ευρώ, δεν απασχολεί κανέναν. Σε σύγκριση με τα μεγέθη του προγράμματος είναι πολύ μικρό ποσό, που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να το δανειστεί. Το κρίσιμο θέμα των διαπραγματεύσεων, αυτό που απασχολεί πολύ θεσμούς και Βερολίνο, είναι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το Ταμείο να βάλει την υπογραφή του στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Δηλαδή, να συμφωνήσει με την Ευρώπη ότι δεν χρειάζονται μεγάλες, άμεσες επεμβάσεις στο χρέος. Από την πλευρά του, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης πρέπει να είναι αυτόματος, εμπροσθοβαρής και να προβλέπει σημαντική ελάφρυνση. Μόνο τότε θα βάλει το όνομά του σε μία κοινή DSA.

Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί λίγο πριν το επόμενο συμβούλιο. Το ένα σενάριο, προβλέπει κοινή ανάλυση ενώ υπάρχει και η πιθανότητα το ΔΝΤ να παρουσιάσει ξεχωριστή ανάλυση στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4.

Το σενάριο που προκρίνεται σύμφωνα και με το πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup, θέλει τα χρήματα που πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα να μην ξεπερνούν 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060. Στόχος των διαπραγματεύσεων, είναι το τί μέτρα θα πρέπει να παρθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεδομένου ότι η επίτευξη του στόχου σχετίζεται άμεσα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, οι θεσμοί που έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφορούν κυρίως δύο πακέτα. Το πρώτο είναι τα 130 δις ευρώ των οφειλών στο EFSF και το δεύτερο το τί θα γίνει με το υπόλοιπο από τον δανεισμό από το Ταμείο που φτάνει τα 11-12 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση όπως και το ΔΝΤ θέλουν επιμήκυνση των δανείων του EFSF αρκετά άνω των 10 ετών. Δεδομένου ότι η Γερμανία, προς το παρόν δεν δέχεται άνω των 5 ετών, αυτό παραμένει και ένα από τα βασικά σημεία της διαφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κλίμα για συμφωνία κοντά στα 8 έτη. Αν γίνει αυτό, τότε το Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τόκους και χρεολύσια μέχρι το 2031. Αυτό δίνει περίπου 12 έτη για την επίτευξη της επιθυμητής ανάπτυξης, χωρίς την ανάγκη για υπερβολικά μέτρα.

Σεντένο: Ελάφρυνση χρέους αξιόπιστη για τις αγορές

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησε για το θέμα στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η ευρωζώνη, θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, στόχος των συνομιλιών ήταν να εξασφαλιστεί στήριξη την ύστατη στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τις αγορές και θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος την 20ή Αυγούστου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (…) από την 20ή Αυγούστου».

Σολτς: Τέλος Ιουνίου η λύση για την Ελλάδα

Έως το τέλος Ιουνίου, θα υπάρχει απόφαση για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο του G7. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Washington Group, που συμμετείχε νωρίτερα. Ο ίδιος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι το ελληνικό θέμα, «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο».

Μόνιμες οι μειώσεις φόρων από το 2019, ετοιμάζει ο Τσακαλώτος

 Ελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ από το 2019, που θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξανομένη δυνατότητα φοροελαφρυνσεων τα επόμενα χρόνια, ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το 2020 ο δημοσιονομικός χώρος θα φθάνει τα 1,3 δις ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο Έθνος επέμεινε ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι «προφανώς και οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών, αλλά η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις». Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται προς τούτο το «μαξιλάρι» των αποθεματικών.

Για το θέμα του χρέους, τόνισε ότι «καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ήδη ληφθεί, έχουν εφαρμοστεί και το αποτέλεσμά τους εκτιμάται από τους Θεσμούς ότι θα επιφέρει στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα μια μείωση του λόγου Χρέους/ΑΕΠ κατά 25%. Άρα, δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό. Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, οπωσδήποτε η Γερμανία είναι βασικός παράγοντας αλλά υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στην οποία αποτυπώνεται το γενικό πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι αναφέρεται ρητά στην απόφαση το ότι πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν προσθέσουμε σε αυτό, το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης κοιτάνε με ιδιαίτερη προσοχή τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε καταλαβαίνουμε γιατί λέω ότι ενώ η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο, αυτός ο ρόλος είναι εντός ενός περιορισμένου πλαισίου».

Αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο για την ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επεσήμανε ότι «όπως δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος, έτσι δεν μπορεί να είναι και το χρέος ολίγον βιώσιμο. Αυτή είναι η κριτική μου για το PSI του 2012, ότι έγινε μια μεγάλη αναδιάρθρωση από τη μια μεριά, αλλά από την άλλη δεν κατέστησε το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, τώρα όλοι οι παίκτες έχουν το μπούσουλα της βιωσιμότητας του χρέους ώστε οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και όχι πάνω από 20% μετέπειτα».

Ψαλιδόπουλος: Δεν υπάρχει παράταση του μνημονίου

Κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά την 20η  Αυγούστου, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333689-Etsi-tha-ginei-e-elaphrynse-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...