Έφτασε η κρίσιμη ώρα για την ελληνική Οικονομία!

Έφτασε η κρίσιμη ώρα για την ελληνική Οικονομία!

Σήμερα το κρίσιμο, διπλό Eurogroup, για την Ελλάδα! Η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας, το χρέος, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι πρώτα στην ατζέντα του συμβουλίου, που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Από την Ευρώπη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρώτα τα προαπαιτούμενα και  μετά οι αποφάσεις για το χρέος. Όμως, δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται σύντομα συμφωνία, ώστε να την προτείνει στο Δ.Σ. για την τελική έγκριση πριν το συμβούλιο του Ιουνίου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θέλουν τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου Πολ Τόμσεν, να έχει κάνει συμβιβαστική πρόταση που γεφυρώνει την διαφορά με την Γερμανία. Προβλέπει έναν αυτόματο μηχανισμό μείωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο ζητά η Ουάσινγκτον, αλλά περιλαμβάνει και τη δυνατότητα επέμβασης από το Eurogroup, ώστε να ικανοποιήσει τις θέσεις του Βερολίνου.

 Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, από τις 16:00, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ, αρχίζοντας από τις 17:30.

 Οι Βρυξέλλες, θέλουν να τελειώνουν σήμερα με την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, με προθεσμία έως τις 14-15 Ιουνίου. Οι υπουργοί, αναμένεται να  ανοίξουν και το κεφάλαιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Οικονομίας, θέμα το οποίο επίσης αναμένεται να κλείσει με τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

 Με την αναμενόμενη θετική κατάληξη, του αυριανού συμβουλίου, εκτιμάται ότι θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, ότι η έξοδος της χώρας από την εποχή των μνημονίων, έχει μπει στην τελική ευθεία. Το αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφέρεται στην κρισιμότητα της συνάντησης, αναφέροντας σε δημοσίευμά του, ότι οι συζητήσεις έχουν πάρει φωτιά γύρω από το ελληνικό χρέος και τις μελλοντικές αποπληρωμές του, με την χώρα να ελπίζει ότι θα καταφέρει μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης να ξεφύγει από τα δεσμά των πιστωτών της.

 Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που θα διευκολύνει την Αθήνα να εξοφλήσει τα χρέη της. Το ζήτημα καθίσταται πιο επιτακτικό καθώς πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το μνημόνιο. Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται σαφήνεια γύρω από την ελάφρυνση του χρέους που θα της επιτρέψει την έξοδό της από το 8ετές πρόγραμμα διάσωσης.

Μπορεί τα προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, να έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, όμως για τους θεσμούς αποτελούν το ευκολότερο από τα τέσσερα κομμάτια του παζλ της τελικής συμφωνίας. Το δυσκολότερο, είναι η ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα θα πρέπει από τον Αύγουστο και μετά να αυτοχρηματοδοτείται μέσω των διεθνών χρηματαγορών. Αλλά χωρίς ξεκάθαρες αποφάσεις για το χρέος της, η Αθήνα ενδέχεται να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού, κάτι που θα έβαζε εμπόδια στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.  Σήμερα, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της και είναι το υψηλό δημόσιο χρέος χώρας εντός Ευρωζώνης. Το Ταμείο ζητά συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι την Πέμπτη ώστε να έχει χρόνο να αποφασίσει για την συμμετοχή του ή μη στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσει τα 1,6 δις ευρώ.

Τα χρήματα που έχει συμφωνήσει να βάλει το ΔΝΤ, στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται για να βγει το ελληνικό πρόγραμμα. Ο λόγος για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι για λόγους αξιοπιστίας.  «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταλεί μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον βιώσιμα να σταθεί στα σταθεί στα δικά της πόδια», δήλωσε ο Constantine Fraser, αναλυτής στην TS Lombard.  Όπως είπε, η Γερμανία είναι αποφασισμένη να δει το ΔΝΤ να υπογράφει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Στο κάτω κάτω, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν βασική προϋπόθεση για την γερμανική Βουλή το 2015.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332764-Ephtase-e-krisime-ora-gia-ten-ellenike-Oikonomia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...