“Έφυγε” ο τελευταίος ιερέας του Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν απο την Ναυπακτία

Στη ‘’σκιά’’ των δίδυμων πύργων ένας μικρός  ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου.
Ιερέας του ένας Ναυπάκτιος την καταγωγή από την Δορβιτσά ο πάπα-Ιωάννης Ρώμας-Ραμπαούνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Αποδήμησε εις Κύριον ο π. Ιωάννης Ρόμας, ο ιερατικός προϊστάμενος του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης. Ο π. Ιωάννης κοιμήθηκε το πρωί της Κυριακής βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, την  κοινότητα του Αγίου Νικολάου και σύσσωμη την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Την είδηση του θανάτου του Ιερέα μετέδωσε η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ως γνωστόν, μαζί με τους Πύργους της Νέας Υόρκης κατέρρευσε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ο ναός του Αγίου Νικολάου πού ιερουργούσε ο Ναυπάκτιος ιερέας Πάτερ Ιωάννης Ρώμας.  Βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
108393-241194 (1)
Οι αναφορές όλων των ΜΜΕ είναι συνεχείς και ο αγώνας του καθημερινός για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Ο Πάπα-Γιάννης   επισκεπτόταν τα πάτρια, κάθε καλοκαίρι. Φέτος το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεψε να βρεθεί στα αγαπημένα του μέρη της Ναυπακτίας.

Η ελληνική ομογένεια θρηνεί τον χαμό του πρώην ιερατικού προϊσταμένου του Αγίου Νικολάου Ground Zero, πατέρα Ιωάννη Ρώμα, ο οποίος έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η υγεία του πατέρα Ιωάννη ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, κάτι που διαφάνηκε από το γεγονός ότι φέτος ακύρωσε την καθιερωμένη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Ιωάννης Ραμπαούνης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, καταγόταν από την περιοχή της Ναυπακτίας.

Ανέλαβε ιερατικά καθήκοντα στον Άγιο Νικόλαο Ground Zero το 1972 και παρέμεινε εκεί μέχρι την καταστροφή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Για αρκετά χρόνια, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανοικοδόμηση, παρά τις γραφειοκρατικές και πολιτικές δυσκολίες που συναντούσε η προσπάθεια.

Τον Οκτώβριο του 2014 είδε το όραμά του να βαίνει προς υλοποίηση, με την θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού.

Παρότι δεν έζησε τελικά για να δει το νέο Ναό, όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον έχουν έναν λόγο παραπάνω να ολοκληρώσουν το έργο και να κάνουν, έστω και μετά θάνατον, το όνειρο του π. Ιωάννη πραγματικότητα

Διηκόνησε με αφοσίωση τον Ελληνισμό της Διασποράς και κατέστησε τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου κέντρο αναφοράς για κάθε Έλληνα μετανάστη και ναυτικό επισκέπτη.
Η απλότητά του, η αγάπη του προς πάντας, η Ρουμελιώτικη φιλοξενία του, ο ευχάριστος χαρακτήρας του τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις των Ελληνοαμερικανών και τον κατέστησε αγαπητό και συμπαθή προς πάντας.
Κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την μητέρα πατρίδα

Ο Πάτερ Ιωάννης  ηταν συνδρομητής καί φανατικός αναγνώστης της ”ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ” από τό πρώτο φυλλο της.

Στή φωτογραφία μέ τόν πρόεδρο του Εξωραιστικού Ομιλου Πλατάνου Δημήτρη Ροντήρη από επισκεψή του στόν Πλάτανο.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

http://www.e-nafpaktia.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...