Έως και 250% πιο ακριβά τα πλασματικά χρόνια με το νέο Ασφαλιστικό

Έως και 250% πιο ακριβά τα πλασματικά χρόνια με το νέο Ασφαλιστικό

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 03/05/2016 – 22:27

Έως και 250% πιο ακριβά τα πλασματικά χρόνια με το νέο Ασφαλιστικό

  Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, τόσο για νέους όσο και για ήδη συνταξιούχους. Όμως πέρα από την πίεση στα πόσα των συντάξεων υπάρχουν και άλλες  προβλέψεις που φέρνουν τα πάνω – κάτω στον προγραμματισμό που κάνουν οι εργαζόμενοι για έξοδο στην σύνταξη.

Διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που φέρνουν ακόμα μία δυσκολία για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν πλασματικά χρόνια για να καλύψουν την μελλοντική τους συνταξιοδότηση, καθώς αυτά γίνονται «πανάκριβα»!

  Γνώστες της αγοράς τονίζουν ότι με το νέο σχέδιο, το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, αυξάνεται έως και κατά 250% σε σχέση με τις σημερινές τιμές! Ο σκοπός αυτής της αύξησης διχάζει τους ειδικούς, με άλλους να βλέπουν σχέδιο για να παραμείνουν οι ασφαλισμένοι εντός αγοράς εργασίας και να αργήσουν να  περάσουν στην άλλη πλευρά των συνταξιούχων, καθώς τότε αντί για να πληρώνουν τα Ταμεία μέσω των εισφορών, θα έχουν να λάβουν σύνταξη.  Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εκτίμηση ότι η αύξηση λειτουργεί ως ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, ώστε να τονωθούν τα έσοδα του νέου Υπέρ -Ταμείου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 Η αύξηση της τιμής των πλασματικών ετών, είναι μόνο μία από τις διατάξεις που φέρνουν σημαντικές αλλαγές που ενδεχομένως να «εκτροχιάσουν» τα πλάνα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων. 

Με τις πιέσεις των δανειστών για ακόμα πιο σκληρά μέτρα να παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό, που είναι ένα από τα «αγκάθια» που έκλεισαν νωρίς, δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στην συνταξιοδότηση χωρίζοντας τους συνταξιούχους σε κατηγορίες ανάλογα με το πότε παίρνουν σύνταξη, αλλά και από ποιο Ασφαλιστικό Ταμείο προέρχονται.

 Πρώτοι είναι οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το τέλος του 2014. Αυτοί και υπό την αίρεση ότι η συντάξεις τους δεν ακουμπούν στο μειούμενο ανώτερο πλαφόν, τότε είναι οι πιο ευνοημένοι καθώς οι κύριες συντάξεις τους θα μείνουν αμείωτες. Από την άλλη, για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν αφού περάσει ο νέος νόμος  οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με βάση τα νέα και χαμηλότερα  ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του τελικού ποσού της κύριας σύνταξης. 

Οι νέοι συνταξιούχοι  του Δημοσίου (φέτος, το 2017 και το 2018), θα δουν την κύρια σύνταξή τους να καλύπτεται από την λεγόμενη προσωπική διαφορά. Την πρόβλεψη που έχει βάλει στο χέδιο το υπουργείο Εργασίας, για προστασία των συντάξεων από τον επανϋπολογισμό.  Διαφορετική περίπτωση είναι οι ασφαλισμένοι Δημοσίου  που έχουν ήδη βγει στη σύνταξη αλλά μετά το 2014, (από την αρχή του 2015) αλλά πριν νομοθετηθούν οι νέες αλλαγές. Αυτή η ομάδα συνταξιούχων θα κρατήσει τα παλιά ποσοστά αναπλήρωση

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...