Ήττα του ακροδεξιού, νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία

Ήττα του ακροδεξιού, νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 23/05/2016 – 22:07

Ήττα του ακροδεξιού, νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΜΠΕΛΕΝ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ… ΕΝΑ                                                                                                 

Στο νήμα των προεδρικών εκλογών γλίτωσε το ακροδεξιό «έμφραγμα» η Αυστρία και ολόκληρη η Ευρώπη, αφού ο υποψήφιος των Πράσινων πέτυχε την ανατροπή και κέρδισε τη μάχη με την ισχνή αλλά αρκετή διαφορά του 0,6%.

Νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο 72χρονος πρώην επικεφαλής των Οικολόγων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στο δεύτερο γύρο, επικρατώντας με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του ακροδεξιού αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ.

Μια ημέρα νωρίτερα, αμέσως μετά το πέρας της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων ο τελευταίος είχε αποκτήσει προβάδισμα 3,8 ποσοστιαίων μονάδων, όμως ο Μπέλεν επικράτησε στις περίπου 900.000 επιστολικές ψήφους (12% των ψηφοφόρων) και έκανε την ολική επαναφορά που του χάρισε την πύρρειο πλην ιστορική νίκη.

Ανεξάρτητα από την επικράτηση του, όμως, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ακροδεξιός Χόφερ ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων στις χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες και συγκεκριμένα σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ο ίδιος ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό που συνέβη στην Αυστρία, μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία.

Για τον διακεκριμένο Αυστριακό πολιτικό αναλυτή, Πέτερ Φίλτσμαγιερ, η… παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη.

Παρά την ήττα στο πάρα… ένα, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας».

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ, που είχε καταφέρει να καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού» σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό, θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Ο υπαρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων αμέσως μετά την ήττα του είπε ξεκάθαρα αυτό που όλοι φοβούνται αλλά δεν τολμούν να εκστομίσουν: «Μην αποθαρρύνεστε. Αυτή η προεκλογική καμπάνια δεν χάθηκε, είναι μία επένδυση για το μέλλον», έγραψε στο facebook σε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.

Εξάλλου, αυτοί δεν είναι και λίγοι. Οι μισοί πολίτες της Αυστρίας τον ήθελαν για νέο Πρόεδρο της χώρας τους και το έδειξαν στην κάλπη ψηφίζοντάς τον.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του 45χρονου Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να ανέρχεται σε μόλις 31.000.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί Πρόεδρος της Αυστρίας στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του από τον  εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχάρη θερμά τον διάδοχο του, λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Από κάθε άποψη, πάντως, πρόκειται για μια τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας αφού για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Ο ψηλός και αυστηρός 72χρονος συνταξιούχος καθηγητής Οικονομικών συχνά αποκαλεί τον εαυτό του «παιδί προσφύγων».

Ο πατέρας του Βαν Ντερ Μπέλεν είχε γεννηθεί στη Ρωσία, από Ολλανδούς μετανάστες και η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία ενώ αμφότεροι κατέληξαν στην Αυστρία. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μετά από την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο το 2012.

Υπήρξε Επικεφαλής των Πρασίνων από το 1997 έως το 2008, όταν το κόμμα του αναδείχθηκε τέταρτο στη χώρα. Αποχώρησε εκείνη τη χρονιά, όταν για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία το ποσοστό των Πρασίνων περιορίστηκε, αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά από ότι το ίδιο το κόμμα.

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά οι Πράσινοι υποστήριξαν την καμπάνια του οικονομικά.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, έχει κάνει δύο γάμους και έχει δύο γιους από την πρώτη του γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκάστοτε πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες ως αρχηγός του κράτους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, κάτω σώμα του αυστριακού κοινοβουλίου, προκαλώντας γενικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη του δημοκρατικού κόσμου

Νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση του υποψήφιου των Οικολόγων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζοντας την ανάδειξη ενός Πράσινου για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα της Αυστριακής Δημοκρατίας «και μάλιστα σε βάρος ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, αλλά και οι ανησυχητικές επιδόσεις των ακροδεξιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι καιρός να σημάνουν κόκκινο συναγερμό για όλη την Ευρώπη.

«Η ξενόφοβη ρατσιστική άκρα δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας, αν δεν τις έχει ήδη διαβεί», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «μόνο η συστράτευση και η ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια μεγάλη συμμαχία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, μπορεί να αναχαιτίσει τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον αυταρχισμό, την ξενοφοβία και την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...