«Όλα» για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι!

«Όλα» για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι!

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 04/04/2016 – 16:48

comission

«ΤΑ ΞΕΡΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΑ WIKILEAKS», ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ!

«Ποιες διαρροές;», λένε στο Βερολίνο που δεν θέλουν να δώσουν διάσταση στο θέμα, ώστε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Ευρώπη και ΔΝΤ, επισήμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος, το σκάνδαλο των αποκαλύψεων να καθυστερήσει την διαπραγμάτευση. Με τις επαφές στην Αθήνα να έχουν ήδη ξεκινήσει, με την συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των θεσμών, η προσπάθεια από όλες τις πλευρές  είναι να «τρέξει» η διαπραγμάτευση, για να αποφευχθούν οι συνέπειες από το αρνητικό μήνυμα που στέλνουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους θεσμούς, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στις διεθνείς αγορές.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν, ότι από την πλευρά του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακόμα και  να ξεκινήσουν συζητήσεις για το χρέος, αυτό δε θα σήμαινε θα ολοκληρωθούν  σύντομα.

Παρά την επίσημη θέση της Κομισιόν, αξιωματούχος του ευρωσυστήματος υποστήριξε πως, «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή» και ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, επιμένουν στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι, «Είναι επίσης σαφές ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Για την ελληνική πλευρά, οι ευρωπαίοι τονίζουν ότι πρέπει να συνεργαστεί με το Ταμείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η Κομισιόν δεν «βλέπει» αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI τη Δευτέρα, «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «μια σκληρότερη στάση (σ.σ. από το ΔΝΤ), αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο».

Στην συνέχεια τόνισε ότι, από τη «συζήτηση που διέρρευσε δεν μας αποκάλυψε τίποτα καινούριο (…)το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Ανώτατη πηγή από την Κομισιόν παραδέχθηκε πως αν και «έχει γίνει σημαντική πρόοδος», βασικά ζητήματα όπως «περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το νομικό πλαίσιο του ταμείου ιδιωτικοποίησης, είναι ακόμη ανοικτά».

Μέσα σε αυτό το κλίμα υποβάθμισης των αποκαλύψεων από την Ευρώπη, ώστε να μην καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται σύμφωνη, να υλοποιήσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ  (5,4 δισ. ευρώ) μέχρι το 2018.

Το 1%(1,8 δισ. ευρώ) θα έρθει από το νέο φορολογικό, το 1% από μείωση των δαπανών στην καταβολή συντάξεων και γενικότερα από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και το τελευταίο 1%, αντιστοιχεί σε μέτρα  έμμεσης φορολόγησης (τέλη και φόροι) ύψους επίσης 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις  του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, μπορεί να ψηφιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν το 2018. 

Το πραγματικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, είναι η θέση του ΔΝΤ ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της, δηλαδή, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Ακριβώς για αυτό το λόγο,  προτείνει ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, ή αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, τότε πρόσθετα μέτρα μέχρι και 4,5% του ΑΕΠ ή 8,1 δισ. ευρώ. Ένας τεράστιος όγκος μεταρρυθμίσεων, με βάση την  περικοπή δαπανών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...