Όλα στο τραπέζι για τον Νταβούτογλου, από συνασπισμός μέχρι πρόωρες

Όλα στο τραπέζι για τον Νταβούτογλου, από συνασπισμός μέχρι πρόωρες
Ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας σχετικά με το τι πρόκειται νσ συμβεί μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας για το κόμμα του: από κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι και νέες εκλογές, εφόσον βέβαια αποτύχει η προσπάθεια συνεννόησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν δεν αναμειγνύεται στις εξελίξεις.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει καμία συμμετοχή στις συνομιλίες και θα αναμιχθεί στην όλη διαδικασία, εφόσον προκαλείτο πολιτική κρίση» δήλωσε στο TRT.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αρκεί όλα τα κόμματα να κινηθούν εντός των συνταγματικών τους ορίων.

Όλα τα κόμματα βρίσκονται σε διαδικασία εσωκομματικών διαβουλεύσεων χωρίς κανένα να έχει ανοίξει απόλυτα τα χαρτιά του.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση-έκπληξη είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στον οποίο λίγο-πολύ «έδωσε την εντύπωση» ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις πιθανές κυβερνήσεις συνασπισμού.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές της εφημερίδας Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα στον Μπαϊκάλ για πιθανή συζήτηση σχετικά με τις «κοινοβουλευτικές εργασίες».

Επειτα από συνεννόηση με τον ηγέτη του CHP, ο Μπαϊκάλ αποδέχθηκε την πρόταση για συνάντηση με τον Ερντογάν, ο οποίος τού άφησε να εννοηθεί ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μπαϊκάλ θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου και, όπως αναφέρει η Hurriyet, ανάλογα με την πορεία της συζήτησής του με τον Ερντογάν πιθανότατα να είναι και υποψήφιος στη συνέχεια για τη συγκεκριμένη θέση – το οποίο ίσως σηματοδοτεί μία «μεγάλη» κυβέρνηση συνασπισμού AKP και CHP.

Μία ακόμη σημαντική συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αυτή τη φορά του Νταβούτογλου με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό από πηγή του γραφείου του, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η αναταραχές στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...