Όλα τα ονόματα: Ποιους φέρνει και ποιους διώχνει ο Κυριάκος

Όλα τα ονόματα: Ποιους φέρνει και ποιους διώχνει ο Κυριάκος

Ηφαίστειο η ΝΔ από τις κινήσεις του αρχηγού της

Έχει βάλει μπρος το σχέδιό του να κάνει το κόμμα αμιγώς μητσοτακικό, έτσι ώστε να μην έχει σχέση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Το ατόπημα του Γιάννη Τραγάκη να προαναγγείλει την υποψηφιότητα του γιού του Παναγιώτη, με την ΝΔ, ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να βάλει μπρoς το σχέδιο για την αλλαγή της σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αλλά και του χαρακτήρα του κόμματος.

Στα απλά ελληνικά ο Κυριάκος θέλει να κάνει το Κόμμα αμιγώς μητσοτακικό έτσι ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα το κόμμα το οποίο δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και αρκετό καιρό, βλέπουν βιογραφικά υποψηφίων, αφού επιδίωξη της ηγεσίας, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει δημοσίως δηλώσει, είναι η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης.

 Κάτι που για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει άλλη ανάγνωση, καθώς θεωρούν ότι με πρόσχημα την ανανέωση θα επιχειρηθεί η «Μητσοτακοποίηση» της νέας Κ.Ο. του κόμματος, μετά τις εκλογές.

Έτσι Καραμανλικοί και Σαμαρικοί έχουν με την σειρά τους επιδοθεί σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην επόμενη ημέρα και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσοτέρων εκπροσώπων τους.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, ο συνωστισμός υποψηφίων αποτελεί πονοκέφαλο και οι κόντρες των στελεχών αποκαλύπτουν τον «κλεφτοπόλεμο» των διαφορετικών στρατοπέδων εντός Ν.Δ.

 

Ποιους θέλει να κόψει

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την εκ βάθρων ανανέωση του στελεχιακού δυναµικού, όπως και για την μείωση του µέσου όρου ηλικίας στα ψηφοδέλτια του κόµµατος, δείχνουν ότι έχει ετοιμαστεί ήδη ο κατάλογος με τους «κομμένους», νυν ή και πρώην βουλευτές της ΝΔ.

Έτσι είναι πολύ πιθανόν να μην είναι υποψήφιοι πρόσωπα όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο διαχρονικός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά, Ακης Γεροντόπουλος (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών από τον Έβρο), ο Αλέξανδρος ∆ερµεντζόπουλος (πρώην υφυπουργός Παιδείας από τον Έβρο), Σταύρος Καλογιάννης (πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩ∆Ε από τα Γιάννενα), ο Σπύρος Ταλιαδούρος (πρώην υφυπουργός Παιδείας από την Καρδίτσα, ο Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από την Καβάλα), ο Γιάννης Λαµπρόπουλος (πρώην υφυπουργός Άµυνας από την Μεσσηνία), ο Γιώργος Ορφανός (ο εκ Θεσσαλονίκης ορµώµενος άλλοτε υφυπουργός Αθλητισμού), αλλά και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που δείχνει ότι θέλει να επιστρέψει.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε πρώην βουλευτές όπως η Φ. Πιπιλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Μαυροµµάτης στην Α’ Αθήνας, ο Τ. Νεράντζης στην Β’ Πειραιά, ο Ν. Καντερές στην περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Άρτα, οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα, οι Ανδρ. Κουτσούµπας και Αρ. Αγάτσα στην Βοιωτία, ο Λ. Τσαβδαρίδης και ο Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, ο Γ. Πασχαλίδης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία, οι Θ. Λεονταρίδης και Μ. Βλάχβεης στις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στην Φθιώτιδα, ο Ευ. Κωνσταντινίδης στην Φλώρινα και ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική.

 

Για μια θέση στις λίστες

Το σκηνικό όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αντιπαραθέσεις θα είναι σκληρές, φαίνεται ήδη η δυσαρέσκεια των στελεχών και των βουλευτών της ΝΔ. Είναι πολλοί αυτοί που μιλάνε με τον Αντώνη Σαμαρά ή προσφεύγουν στον Κώστα Καραμανλή, διαφωνώντας με τα σχέδια του Κυριάκου. Γιατί όλους όσους θέλει να «κόψει» δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστοι ή επιζήμιοι. Σημαίνει ότι θέλει να φτιάξει ένα δικό του απολύτως ελεγχόμενο Κόμμα.

Οι κόντρες λοιπόν θα είναι σκληρές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για μια θέση στις γαλάζιες λίστες.

 

Τα σταυρόλεξα και οι celebrities

Στην Αττική, όπως είναι αναμενόμενο, και ιδιαιτέρως στην τεράστια εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει… Τόσο στην Α΄ όσο και στην Β΄ Αθήνας τα μεγάλα ονόματα που θα βρεθούν στις λίστες προοιωνίζουν έναν αδυσώπητο πόλεμο. Στην Α΄ Αθήνας δύο είναι τα σταυρόλεξα. Το πρώτο αφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη και στο αν θα είναι υποψήφια, ή θα προτιμήσει να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα και ρόλο εκτός ελληνικής κεντρικής σκηνής. Κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό, ιδιαιτέρως αν ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης πολιτευτεί, προκειμένου να μην βρεθούν τρία πρόσωπα της οικογένειας στη Βουλή.

Το δεύτερο σταυρόλεξο έχει να κάνει με την επιστροφή Αβραμόπουλου, του οποίου η θητεία ως Επιτρόπου σιγά, σιγά ολοκληρώνεται. Θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών που υπήρξε η εκλογική του περιφέρεια ή θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Επίσης στην Α΄ Αθήνας η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κώστας Μπακογιάννης, αν διαδεχτεί τη μητέρα του και δεν προτιμήσει τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, εφόσον δεν επιμείνει στα σχέδιά του για τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και ο Νίκος Ρωμανός αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Από εκεί και πέρα κάποιοι celebrities από τον χώρο των ΜΜΕ και του καλλιτεχνικού στερεώματος συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο παζλ. Στα ονόματα που ακούγονται οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Άρης Πορτοσάλτε, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται ή να έχει κλειδώσει η περιφέρεια που θα είναι υποψήφιοι. Στα μεγάλα ονόματα κι αυτό του Ηλία Ψινάκη, που ακούγεται και για τον Δήμο. Στα βαριά ονόματα που έχουν ακουστεί από την showbiz κι αυτό του Σάκη Ρουβά.

 

Το… καζάνι της Β΄ Αθήνας

Τιτανομαχία και στην Β΄ Αθήνας με όλους τους πρώην υπουργούς να είναι παρόντες. Οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν δεν βρεθεί στο Επικρατείας, ο Νίκος Δένδιας και ίσως ακόμη ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αν είναι υποψήφιος και δεν προτιμήσει την Ά Αθήνας, ή την Περιφέρεια Αττικής, όπου θα είναι ο Μάκης Βορίδης.

Στους γρίφους οι υποψηφιότητες και των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι εκτός απρόοπτου στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στην Μεσσηνία, ιδιαίτερες πατρίδες και εκλογικές τους περιφέρειες.

Στο παζλ των υποψηφιοτήτων στην Αττική θα πρέπει να περιμένει κανείς και πολλά νέα ονόματα τα βιογραφικά των οποίων περνάνε από το μικροσκόπιο των επιτελών Μητσοτάκη και προέρχονται από τον Πανεπιστημιακό χώρο και το οικονομικό lobby πεδία από τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί προσωπικότητες στις οποίες θα εμπιστευτεί κρίσιμα χαρτοφυλάκια της δικής του κυβέρνησης.

 

Στον… αστερισμό του Καραμανλή

Μεγάλος ανταγωνισμός και για τις γαλάζιες λίστες στην Θεσσαλονίκη, όπου η Ν.∆. αναµένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθµό των βουλευτών της τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Περιφέρεια.

Οι έξι σηµερινοί βουλευτές θεωρούνται παλιές καραβάνες, µιας και έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και ο Θόδωρος Καράογλου, αλλά και η Έλενα και ο Σάββας Αναστασιάδης.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, στην Θεσσαλονίκη το «καραµανλικό» µπλοκ είναι ιδιαίτερα ισχυρό, µε τον πρώην πρωθυπουργό να διατηρεί µια µεγάλη οµάδα πολιτικών φίλων, που παραµένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Πολύ ισχυρή είναι και η περίπτωση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος θα είναι υποψήφιος στις εκλογικές λίστες.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι υποψήφιοι και οι τέσσερις σηµερινοί βουλευτές (Καραµανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Ράπτη), οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Στα ονόματα αυτά πρέπει να υπολογιστούν κι εκείνα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, ∆ηµήτρη Σταµάτη, και του πολιτευτή ∆ηµήτρη Πανοζάχου, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Στα υπ’ όψιν οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού και του πρώην γενικού γραμματέα ∆ηµοσίων Έργων, Στράτου Σιµόπουλου, ενώ ως υποψήφιος φέρεται και ο γιός του πρώην υπουργού Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης.

Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόµατα της δηµοτικής υπαλλήλου Βίκυς Νάκου, της δηµοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, του πρώην αντιδηµάρχου και προερχόµενου από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου, της περιφερειακής συµβούλου Ελένης Φύκα, των πολιτευτών Άννας Ευθυµίου, Βενιαµίν Καρακωστάνογλου και Αντώνη Σαµαρά (απλή συνωνυµία µε τον πρώην πρωθυπουργό) και της πρώην περιφερειακής συµβούλου Τζελίνας Μακραντωνάκη.

 

Τα σενάρια της διεύρυνσης

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης ακούγονται πολλά και για πιθανές υποψηφιότητες της προερχόμενης από το «Ποτάµι» Φάνης Ουγγρίνη, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους σενάρια που θέλουν στις γαλάζιες λίστες τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Κατερίνα Μάρκου.

Έντονη είναι και η φιλολογία που συνοδεύει το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Κιλτίδη, ενώ γρίφο αποτελεί η περίπτωση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του οποίου η διείσδυση στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μπορεί να υπαγορεύσει την μετακίνηση του από τις Βρυξέλλες στην Θεσσαλονίκη.

Σκληρή μάχη στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου εκτός των νυν βουλευτών Θόδωρου Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του γενικού γραμματέα Συντονισµού της κυβέρνησης Σαµαρά, ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Παππά (φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη), του επιχειρηματία Κώστα Φωτίου και του γαμπρού του πρώην βουλευτή Γιώργου Σαλαγκούδη, Κώστα Ευθυµίου.

Επίσης ακούγονται τα ονόματα της Όλγας ∆ηµητριάδου, της Κατερίνας Λυρούδη και της Άννας Νικολή, του Πάρη Τσογκαρλίδη και της δηµοτικής συµβούλου Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολής Κωνσταντινίδου.

Σενάρια επιμένουν και για την υποψηφιότητα της πρώην έπαρχου Λαγκαδά και συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη, Πόπης Καλαϊτζή.

 

Οι μάχες στις Μονοεδρικές

Σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς της Πειραιώς, με δεδομένο μάλιστα το στοίχημα της αυτοδυναμίας, παίζουν οι μονοεδρικές περιφέρειες.

Στην Φωκίδα, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα και ο οικονοµολόγος-επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Χαλιορής, αισθάνονται την πίεση του γνωστού δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς επαφές και περιοδείες.

Στην Σάµο ο γιατρός Μάνος Λογοθέτης και ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Χριστόδουλος Στεφανάδης (µε καταγωγή από την Ικαρία) προβάλλουν ως φαβορί, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν ο πρώην πρόεδρος ΝΟ∆Ε και επιχειρηματίας Νίκος Στεφανής και ο αντιδήµαρχος Καρλοβασίου, Αναστάσιος Καλατζής.

Στην Λευκάδα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, αλλά ακούγονται και οι Βασίλης Μελάς και Γεωργία Αυγερινού.

Στην Ζάκυνθο, παίζουν τα ονόματα του πρώην νοµάρχη ∆ιονύση Γασπαράτου, του προέδρου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Νίκου Τσίπηρα, της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη και της Ελένης Πυλαρινού. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης ο γιατρός ∆ιονύσιος Ακτύπης, η Ευτυχία-∆ιονυσία ∆αµουλάκη και ο ∆ιονύσιος (Ντένης) Μαλαπέτσας.

Στην Κεφαλονιά ισχυρή προβάλει η υποψηφιότητα του ποινικολόγου Χαράλαµπου Λυκούδη. Στα νέα πρόσωπα που ακούγονται είναι ο προερχόµενος από τον ∆ήµο Ραφήνας Γιώργος Κοκκόλης.

Στην Ευρυτανία δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο σε σχέση µε το 2015, µε τον νυν βουλευτή Κωνσταντίνο Κοντογεώργο να κερδίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την έδρα για τη Ν.∆. Για το ψηφοδέλτιο ακούγεται και το όνομα της νεαρής και δραστήριας αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σοφίας Ζαχαράκη.

Στη µονοεδρική των Γρεβενών αναµένεται ντέρµπι, με τον πρώην βουλευτή Τιµολέοντα Κοψαχείλη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επί Κώστα Καραµανλή, ∆ηµήτριο Τσακνάκη και τον «µητσοτακικό» πρώην πρόεδρο της ΝΟ∆Ε, Θανάση Σταυρόπουλο, να δίνουν σκληρή μάχη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/301506-Ola-ta-onomata-Poioys-phernei-kai-poioys-diochnei-o-Kyriakos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...