Όλα όσα είπαν Τσίπρας- Μακρόν στο Ελιζέ

Όλα όσα είπαν Τσίπρας- Μακρόν στο Ελιζέ

Μία ώρα και ένα τέταρτο- παραπάνω από το προβλεπόμενο βάσει πρωτοκόλλου- διήρκησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ. Μακρόν και συνοδεία καφέ με κρουασάν, οι δύο άντρες συζήτησαν για τις  πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018.Από την κυβέρνηση, ούτως ή άλλως έχουν να λένε για τις θερμές σχέσεις που διατηρούν οι δυο ηγέτες. Και δεν παραλείπουν να θυμίζουν τη βαρύτητα του συμβολισμού της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα -τον περασμένο Σεπτέμβριο- καθώς και τα μηνύματα που έστειλε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η kontranews,  τέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Βερολίνο. Ο κρίσιμος ρόλος που θα έχει η νέα ηγεσία του Eurogroup -με την αποχώρηση Ντάισελμπλουμ και την κρίσιμη ψηφοφορία στις 4 Δεκεμβρίου- τέθηκαν από ελληνικής πλευράς. Σε μια κρίσιμη καμπή για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο εκπνέει. Αλλά και το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία φαίνεται να προβληματίζει την Αθήνα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε πως « είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση».!
 Η έγκαιρη ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και το καθεστώς επιτήρησης την «επόμενη» μέρα, είναι το δεύτερο κεφάλαιο που καίει την ηγεσία του Μαξίμου. Εξ’ αυτού του λόγου, η ελληνική πλευρά επιζητά την ενεργό στήριξη της Γαλλίας. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της ρύθμισης του χρέους με δεδομένο ότι πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και ότι ο διακηρυγμένος στόχος Τσίπρα είναι η  έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να συζητήσει με τον Εμ. Μακρόν και τα επόμενα βήματα για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου.Μία πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Ελλάδα σε στενή συνεργασία με την Γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ολάντ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ LE FIGARO: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΕΙΡΟ- ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018 Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πως η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο του 2018.

 «Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά», είπε ο πρωθυπουργός. Κληθείς να μιλήσει για τον πρώτο χρόνο της διαπραγμάτευσης, ανέφερε:  «Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η «περιπέτεια» να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο». είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Την μεγαλύτερη πειθώ την επιβάλλει η Γερμανία”

 Αναφερόμενο, τέλος, στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών , όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία. «Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας», εξήγησε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/311063-Ola-osa-eipan-Tsipras-Makron-sto-Elize ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...