Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοταρίες των αποδείξεων!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοταρίες των αποδείξεων!

Ξεκίνησαν και επισήμως οι λοταρίες των αποδείξεων από το υπουργείο Οικονομικών, που θα μοιράζουν κάθε μήνα από 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Δικαίωμα συμμετοχής, θα έχουν όσοι φορολογούμενοι πραγματοποιούν αγορές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικές αγορές, είναι άνω των 18 ετών και έχουν ΑΦΜ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει στόχο να δώσει κίνητρο στους πολίτες να συνεχίζουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ακόμα και αφού καλύψουν το όριο που χρειάζονται για το αφορολόγητο. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό, απατώντας στις πιο συχνές ερωτήσεις των φορολογούμενων.

Στην πρώτη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγές του Οκτωβρίου που έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες πληρωμών και επιπλέον οι συναλλαγές του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Η πρώτη δημόσια κλήρωση αφορούσε σε:

  • 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε
  • 4.556.328 ΑΦΜ και ήταν συνολικής αξίας
  • 2.093.786.015,92 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν
  • 1.074.332.777 λαχνοί.

Τα έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.                

Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, η Δ.ΗΛΕ.Δ. συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

  • Μέχρι εκατό 100 ευρώ, αντιστοιχεί ένας 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ.
  • Για τα επόμενα τετρακόσια 400 ευρώ, από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας 1 λαχνός για κάθε δύο 2 ευρώ.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι χίλια 1.000 ευρώ, ένας 1 για κάθε 3 ευρώ.
  • Για το υπερβάλλον ποσό, πάνω από 1.001 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 4 ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Π.χ. για άθροισμα συναλλαγών 300 ευρώ, αντιστοιχούν 200 λαχνοί. Οι 100 από τα πρώτα 100 ευρώ και οι επόμενοι 100 από τα υπόλοιπα 200 ευρώ.                      

 Το πόσους λαχνούς έχει συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος, μπορεί να το ελέγξει στην  εφαρμογή «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ» στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (aade.gr), με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet. Εκεί αναρτώνται και οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση. Σε περίπτωση που κάποιος από τους λαχνούς σας περιλαμβάνεται στους τυχερούς, θα ενημερωθείτε μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXIS.

Μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να έχει περισσότερους από έναν λαχνούς στην κλήρωση, αλλά θα κερδίζει μόνο μία φορά, ακόμα και αν κληρωθούν περισσότεροι λαχνοί. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτοί, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Αφού κάποιος ειδοποιηθεί ότι έχει κερδίσει, έχει προθεσμία τριών μηνών, προκειμένου να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Στον λογαριασμό απαιτείται να υπάρχει το όνομα του τυχερού,  ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.            

Η ΑΑΔΕ είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων (λοταρία). Φορέας υλοποίησης της διαδικασίας έχει οριστεί η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Κληρώσεις και αναπληρωματικοί

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της κλήρωσης για κάθε μήνα, καθώς και τυχόν αλλαγές (ανάκληση, ακύρωση, μετάθεση), θα γνωστοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως μέσω ανάρτησης στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Σε κάθε κλήρωση, αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί λαχνοί και 1.000 αναπληρωματικοί, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Οι αναπληρωματικοί λαχνοί ενεργοποιούνται στις εξής περιπτώσεις:

•           Όταν περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα.

•           Όταν δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ορισθείσας προθεσμίας των τριών μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος.

•           Όταν ο δικαιούχος αποποιηθεί του επάθλου του.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/311857-Ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-tis-lotaries-ton-apodeixeon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...